Ada Colau demana a la Unió Europea que les ciutats tinguin accés als fons per poder fer front a l'emergència social i a la transició ecològica

15/06/2020 14:36 h

Jorge Luis Fuentealba Diez

El 12 de juny va tenir lloc de forma telemàtica la primera reunió política de la xarxa de grans ciutats europees Eurocities des de l’inici de la crisi sanitària i la primera amb els nous representants de la Comissió Europea des que van assumir els càrrecs a principis d’aquest 2020. En representació de Barcelona hi van participar l’alcaldessa Ada Colau i la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet.

Ada Colau va participar en dues trobades per tractar les múltiples necessitats de les ciutats en els propers pressupostos de la UE, així com dels instruments extraordinaris que la Comissió Europea ha presentat com a resposta a la crisi sanitària i les seves conseqüències econòmiques i socials. Colau es va reunir amb el comissari responsable d’Economia, Paolo Gentiloni, i amb el vicepresident de la Comissió Europea responsable de l’European Green Deal, Frans Timmermans. També van assistir a les reunions representants de les ciutats d’Estocolm, Porto, Varsòvia, Mannheim i Florència, entre d’altres.

A la trobada amb Paolo Gentiloni, Ada Colau va reivindicar la necessitat de comptar amb les ciutats per poder sortir de la crisi el més ràpidament possible, “necessitem ser ajudades de forma efectiva”, va dir, “no n’hi ha prou dient que les ciutats som importants, perquè si les ciutats no es recuperen d’aquesta crisi, no existirà una veritable recuperació europea”. L’alcaldessa va valorar positivament la creació d’un Fons de recuperació de 750.000 milions d’euros, però va demanar que la Unió Europea no adopti mesures com les aplicades durant la crisi de l’any 2008 perquè “aquelles mesures van incrementar unes desigualtats que encara no s’han aconseguit revertir, necessitem que aquesta vegada aquests Fons no estiguin condicionats per polítiques d’austeritat”. Així, va demanar que la distribució d’aquests fons serveixin per fer front a l’emergència social causada per la pandèmia.

D’altra banda, durant la reunió amb Frans Timmermans, l’alcaldessa de Barcelona va exposar la necessitat de fer una transició ecològica urgent, recordant que Barcelona ja va començar a actuar el passat mes de gener amb la declaració de l’Emergència Climàtica. Colau va explicar que serà clau que l’European Green Deal es faci d’acord amb les ciutats o l’acord esdevindrà incomplet, i que és necessària la implicació de la Unió Europea a través d’un finançament directe així com el desplegament de directives necessàries per fer possible aquesta transició. També es va referir en concret a la mobilitat sostenible i a la rehabilitació energètica dels edificis.

Durant les reunions també es va tractar la transició digital. En aquest àmbit, Laia Bonet va destacar que “durant la crisi hem constatat que la manca d’actes a internet i serveis digitals poden quedar socialment exclosos. Hem de combatre la bretxa digital perquè ningú no quedi enrere. Aquesta ha de ser una prioritat pels als fons europeus, que han d’arribar les ciutats.”

Etiquetes associades a la notícia