Així serà la transformació de la presó de la Trinitat en un barri ple de vida

Un nou pla transformarà més de 56.000 metres quadrats als entorns de la presó de la Trinitat Vella en un espai obert amb 452 habitatges, nous equipaments, zones d’ús veïnal renovades i més verd urbà. L’actuació impulsarà la revitalització i dignificació d’un dels barris històricament oblidats de la ciutat.

06/02/2019 17:20 h

Ajuntament de Barcelona

Durant els pròxims dos anys s’executarà la reurbanització dels entorns del centre penitenciari amb una primera promoció de 224 pisos destinada a garantir un habitatge digne als veïns i les veïnes que viuen en edificis precaris sense les condicions bàsiques d’habitabilitat, i a atreure noves famílies per dinamitzar la vida del barri.

A més, una seixantena de pisos molt malmesos de la via de Bàrcino seran rehabilitats per garantir-hi la seguretat, l’accessibilitat i l’eficiència energètica. Es tracta d’una prova pilot de gestió municipal que es pot estendre en el futur a altres zones degradades de la ciutat.

Més vida a un barri pensat pel veïnat

Un procés participatiu amb els veïns i les veïnes ha definit quines són les prioritats del teixit social del barri per fomentar la vida a l’espai públic i dinamitzar el comerç i la cultura.

Amb aquests objectius s’hi construirà, juntament amb els primers habitatges, un nou centre de dia per a la gent gran. A més, en el futur s’hi habilitarà un espai per a joves i un local d’entitats, i es posarà en marxa un centre de formació professional.

La transformació d’aquesta zona es completarà amb el trasllat i l’enderrocament de la presó de la Trinitat Vella, previst per a l’any 2021, que alliberarà espai per a nous equipaments i usos.

La Trini existeix

La renovació de l’àmbit de la presó de la Trinitat Vella se suma a altres actuacions per dignificar i revitalitzar un dels barris més empobrits i oblidats de la ciutat.

Durant els últims anys s’ha impulsat la creació de la plaça dels Drets dels Infants, la renovació de la plaça de la Trinitat Vella, l’ampliació d’habitatge a preu assequible o les mesures incloses en el Pla de barris per impulsar els drets socials, l’ecologia urbana, l’activitat econòmica i l’educació al barri.

Les presons de la ciutat, una oportunitat

Aquest projecte urbanístic s’emmarca en el conveni municipal aprovat fa dos anys per reordenar els centres penitenciaris de la ciutat i guanyar definitivament aquests espais per als veïns i les veïnes.

El pla per transformar el centre penitenciari de la Trinitat Vella se suma al projecte de la Model, que s’ha obert al veïnat i es troba en procés de transformar-se en un ampli espai ciutadà amb 150 habitatges públics, equipaments educatius, socials, memorials, culturals i esportius.

Notícies relacionades