Ajudar els qui ajuden

A les costes de la Mediterrània europea segueixen arribant persones refugiades i immigrades a la recerca d'asil, que fugen de la violència, de la misèria i de la mort. La tasca de les ONG, les entitats i dels voluntaris i les voluntàries que dediquen els seus esforços al rescat marítim, davant la passivitat dels estats europeus, es fa més necessària que mai. Per això s'ha signat un conveni de cooperació amb Proactiva Open Arms i Save the Children.

05/03/2018 15:00 h

Ajuntament de Barcelona

Ambdues entitats percebran 100.000 euros cadascuna per reforçar les seves missions de rescat de persones al mar. Però el compromís del consistori va molt més enllà. L’alcaldessa, Ada Colau, ha destacat la tasca “absolutament imprescindible” d’aquestes entitats, i ha refermat el compromís institucional amb l’acció humanitària que realitzen: “La ciutat farà tot el que estigui a les seves mans per assegurar que puguin desenvolupar les seves actuacions en condicions de màxima seguretat, dignitat i reconeixement.”

Mentre les polítiques migratòries de l’Europa dels estats tendeixen al tancament i l’externalització de les fronteres, l’alcaldessa ha volgut fer una crida a l’altra Europa, la de les ciutats que volen optar per la recerca de solucions, per teixir una aliança amb els vaixells de rescat i els operadors humanitaris de frontera, tal com ho han fet ja Barcelona i Madrid. Altres ciutats de l’Estat i d’Itàlia, com València, Saragossa, Torí o Roma, també estan a punt de fer el pas.

Les dades de l’horror

Des del setembre del 2015 fins a la firma de l’acord entre la Unió Europea i Turquia, que es va produir el març del 2016, els equips de salvament de Proactiva Open Arms van aconseguir ajudar més de 143.000 persones a arribar a la costa, en van rescatar 10.270 que viatjaven a la deriva, en van ajudar 9.067 que varen quedar atrapades als penya-segats i en van salvar 475 que es trobaven a l’aigua. Fins al 2018, les tres embarcacions de salvament de l’ONG han rescatat, segons càlculs de l’entitat, un total de 58.621 persones.

Rècord històric de persones refugiades ateses

Des de l’any 2015, en què Barcelona va proclamar-se ‘Ciutat Refugi les atencions realitzades al col·lectiu de persones refugiades no han parat de créixer fins a triplicar-se l’any 2017. El darrer any el Servei d’Atenció a Persones Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) va atendre 4.405 sol·licitants d’asil, mentre que a l’any 2015 es van atendre 1.374 persones. El SAIER també ha registrat un increment del 132% de menors atesos que venien acompanyats de les seves famílies.

Davant d’aquest increment l’Ajuntament ha augmentat el pressupost destinat als serveis del SAIER de 600.000 euros al 2015 fins al 1,9 milions d’euros l’any 2017.

 

Etiquetes associades a la notícia