Al costat de les víctimes de l'1 d'octubre

El dispositiu policial que l'Estat va desplegar a Catalunya l'1 d'octubre per evitar el referèndum ha deixat 893 persones ferides o contusionades, de les quals 302 s'han atès a Barcelona. Arran d'aquests fets, s'han activat tots els mecanismes necessaris perquè aquelles persones que s'hagin sentit agredides puguin denunciar els abusos al jutjat. El suport judicial i l'atenció psicosocial i psicològica a les víctimes en són els principals eixos d'actuació.

02/10/2017 19:40 h

Redacció

El tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, ha qualificat els fets ocorreguts com “els més greus en els darrers trenta anys” quant a violència institucional, i ha anunciat que el consistori es personarà com a acusació popular en forma de querella “en aquells casos en què hi hagi un perjudici especialment lesiu”, com ho és el del noi ferit per l’impacte d’una bola de goma. Per a la resta de casos, se’n farà l’acompanyament necessari, estudiant-los un a un.

Amb l’objectiu que la ciutadania faciliti imatges, gravacions o altres proves d’agressions policials, s’ha habilitat l’adreça electrònica victimes1oct@bcn.cat, que permetrà fonamentar les accions penals.

Per gestionar tota la informació, l’Oficina per la No-Discriminació (OND) veurà reforçat excepcionalment el seu servei fins a divendres, 20 d’octubre. L’horari d’obertura serà de 10.00 a 14.00 hores i de 15.00 a 20.00 hores. També es reforçarà el SAIDAVI, el sistema de defensa de drets amb què treballen junts el consistori i el Centre per la Defensa dels Drets Humans (IRIDIA).

Investigació oberta per possibles agressions de tipus sexual

Asens ha volgut recordar les paraules de l’alcaldessa, Ada Colau, que ha mostrat una preocupació especial davant els testimonis de presumptes agressions de tipus sexual per part de la policia, i ha volgut insistir en el fet que la investigació es troba en una fase preliminar i que “cal estudiar els fets amb profunditat per tal de dimensionar-los i fer-ne una valoració rigorosa.”

Les víctimes, en dades

La comissionada de Salut, Gemma Tarafa, ha explicat que les persones ateses a Barcelona suposen el 30% del total de tot Catalunya, de les quals 107 han estat traslladades pel SEM, mentre que les restants 193 s’han traslladat als centres mèdics amb mitjans propis o a peu. Hi ha hagut dos menors ferits, de 12 i 14 anys, que ja estan donats d’alta, i només dos ciutadans segueixen ingressats, un d’ells per una intervenció quirúrgica aguda i l’altre per un infart agut de miocardi, que va patir a causa d’una càrrega policial. Pel que fa a la tipologia d’atencions, s’han tractat contusions, policontusions i ferides, traumes de tipologia diferent, fractures i, en menor nombre, ansietat.

Més informació