Aliança de Barcelona i Londres pel dret a l’habitatge

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha reunit amb l’alcalde de Londres, Sadiq Khan, per compartir estratègies i actuacions sobre els principals reptes en matèria d’habitatge i de gentrificació als quals s’enfronten les grans ciutats.

04/07/2018 13:07 h

Ajuntament de Barcelona

En la sessió de treball, que ha tingut lloc a l’Ajuntament de la capital britànica, s’han abordat en profunditat els aspectes que influeixen en l’accés a una llar i que posen en risc el dret a l’habitatge: l’especulació, la pujada del preu de compra i de lloguer o la creixent manca d’habitatge, processos que s’aguditzen per causa del turisme massiu i la destrucció dels teixits veïnals.

En aquest escenari, l’alcalde de Londres i l’alcaldessa de Barcelona reivindiquen una capacitat d’actuació més gran per impulsar polítiques que defensin els drets de la ciutadania i protegeixin les comunitats.

D’una banda, tots dos governs coincideixen que, si les institucions municipals tinguessin més competències en habitatge, podrien controlar millor el mercat immobiliari. D’altra banda, si disposessin de més recursos econòmics, podrien ampliar el parc d’habitatge públic, condició indispensable per garantir el dret a l’habitatge. A més, altres estratègies com la coproducció residencial públicoprivada i comunitària permetrien incrementar l’habitatge disponible, mitjançant la mobilització de llars buides o la rehabilitació d’edificis sense condicionar.

Declaració a les Nacions Unides

Els problemes que han abordat Khan i Colau afecten totes les ciutats globals, i és per aquest motiu que la cooperació i la posada en comú d’experiències entre ciutats com Barcelona o Londres és fonamental per assumir els reptes que se’ls plantegen i tenir més capacitat de negociació davant els nous desafiaments.

Aquesta crida pel dret a un habitatge adequat es concretarà amb la declaració “Cities for adequate housing”, sorgida de l’aliança entre diverses ciutats d’arreu del món i emparada per Ciutats i Governs Locals Units (UCLG, per la denominació anglesa), la principal xarxa mundial de ciutats, que copresideix l’alcaldessa i que prepara la lectura d’una declaració a la cimera de ciutats de les Nacions Unides, prevista per al 16 de juliol.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades