Aposta ferma per l’economia blava

La nova mesura de govern d’impuls a l’economia blava té l’objectiu de crear un nou pol econòmic a la ciutat, sumant competitivitat econòmica i sostenibilitat mediambiental al sector marítim. Per aconseguir-ho, es proposa una estratègia amb 43 mesures i 15 projectes perquè Barcelona esdevingui un referent internacional d’innovació, sostenibilitat i ocupació de qualitat.

15/10/2021 15:13 h

Ajuntament de Barcelona

La mesura de govern d’impuls a l’economia blava té el repte principal de preservar l’ecosistema marítim perquè continuï sent un motor econòmic de ciutat, tant mantenint els sectors més clàssics (transports, logística portuària, nàutica, pesca, indústria, ciència, turisme blau…) com fomentant els nous sectors vinculats al mar (biotecnologia, energia marítima…) per fer una transició cap a un model més sostenible i alineat amb els objectius de l’Agenda 2030.

L’estratègia incorpora projectes tractor, entre els quals destaca la creació d’un hub d’economia blava al nou Port Olímpic, gestionat amb Barcelona de Serveis Municipals, amb el qual es canvia radicalment l’espai, s’orienta cap a les empreses i iniciatives de sectors emergents de l’economia blava i es transforma en un pol d’innovació referent de generació de nova activitat econòmica i d’ocupació de qualitat, amb més de 200 nous llocs de treball vinculats al mar i a la seva sostenibilitat.

Transformació del port

Per fer-ho possible, es transformaran més de 40.000 m2 del dic de recer, el moll de Gregal i el moll de Mestral del Port Olímpic, dels quals 8.121 es destinaran a l’economia blava, entre locals per a empreses, pallols o l’espai destinat a l’esport del Centre Municipal de Vela. El projecte inclourà un nou centre per a esports marítims, amb l’Institut Municipal d’Esports.

També es fa una aposta important per l’educació i la recerca, amb la creació del Node Formatiu i Tecnològic de la Nàutica, un nou equipament de 12.000 m2 especialitzat en formació superior i capacitació professional i de recerca, amb cursos de reciclatge professional orientats al sector de l’economia blava, oberts i gratuïts per a la ciutadania. Se n’ocuparà Barcelona Activa, que també manté acords amb empreses i fundacions per dur a terme aquestes accions formatives en l’àmbit portuari juntament amb el Consorci d’Educació de Barcelona.

Barcelona Activa també posarà en marxa un programa d’emprenedoria que ajudi a crear, acompanyar i accelerar entre 12 i 15 empreses del sector cada edició.

La nova mesura també preveu la creació d’un entorn d’innovació per als sectors emergents, anomenat InnovaBlue, un programa en col·laboració amb el Port de Barcelona, la UPC, Marina Barcelona 92 i el BCN Clúster Nàutic, entre d’altres, per preparar la candidatura KIC de la Unió Europea en aquest àmbit el 2025.

L’Observatori d’Economia Blava s’encarregarà d’avaluar i monitorar l’impacte econòmic, social i ambiental amb dades sòlides.

El Districte Blau de Barcelona

Barcelona disposa de 16,67 quilòmetres de litoral en tres districtes de la ciutat: Sant Martí, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc, que formen el Districte Blau, per donar resposta als nous reptes, atenent als objectius de París i l’Agenda 2030 de l’ONU, que estableix com a referència per als objectius de l’àmbit portuari reduir en un 50% les emissions per a l’any 2030, i les fites de ciutat de mantenir l’excel·lència de les aigües de bany a més del 98% durant la temporada alta i un estat ecològic dels esculls per sota de l’1,6.

Actualment, el sector de l’economia blava ocupa, a Barcelona, 15.806 treballadors i treballadores i genera 3.826 milions d’euros de facturació anual, cosa que representa un 4,3% del PIB i un 1,4% de l’ocupació a la ciutat.

Notícies relacionades