Aprovat el projecte per començar la primera fase de les obres del Borsí

La primera fase de les obres del Borsí consistirà en la realització d’uns treballs previs necessaris per a la rehabilitació integral posterior de l’edifici patrimonial. Amb una planta baixa i tres pisos superiors, el Borsí serà la seu de la Biblioteca del Gòtic - Andreu Nin i d’un equipament per a les entitats del barri que n’han definit els usos.

13/10/2022 13:39 h

Ajuntament de Barcelona

 

La rehabilitació integral del Borsí permetrà redistribuir-ne els espais, recuperar-ne i conservar-ne la façana i els espais ornamentats originals més significatius i renovar-ne la coberta i les instal·lacions. La primera fase de les obres té un pressupost de 4,3 milions d’euros i una durada prevista de vint mesos.

Un equipament per al barri

La recuperació per al barri del Borsí va ser una iniciativa del Pla de barris del Raval i el Gòtic, en què el paper dels veïns i veïnes va ser clau per decidir de manera participativa els nous usos del Borsí. L’edifici estava tancat des del 2009, i després de més d’una dècada en desús, el 2017 l’Ajuntament de Barcelona va comprar-lo a la Generalitat de Catalunya.

L’edifici, d’estil neoclàssic, va ser construït entre els anys 1881 i 1883 i ha tingut diferents usos. Fins al 1915 va ser la seu de la borsa privada de Barcelona, el Casino Mercantil, i després, amb la regularització de la borsa, es va reconvertir en el Mercat Lliure de Valors. Més tard, a partir dels anys quaranta, el Borsí va ser la seu de l’Escola de Belles Arts i posteriorment de l’Escola d’Arts i Oficis de la Llotja.