Aquesta primavera, noves exposicions a La Virreina

La institució presenta les obres dels artistes contemporanis més transgressors, en una nova línia expositiva que durarà fins a finals de juny.

26/03/2021 17:24 h

Ajuntament de Barcelona

La Virreina Centre de la Imatge presenta quatre exposicions noves per a aquesta primavera. Comissariades per Valentí Roma, les diferents mostres exploren aspectes diversos de la creació artística contemporània. Totes elles investiguen les trajectòries d’un conjunt d’autors transgressors amb les normes de la seva època. Si voleu gaudir d’una bona dosi de cultura, informeu-vos-en i visiteu-les!

“La violència il·lustrada”

Aquesta mostra està dedicada a Nanni Balestrini (1935-2019), poeta experimental, novel·lista, guionista, autor d’assajos i artista visual. Amb el mateix nom que una de les seves creacions literàries, “La violència il·lustrada” viatja a través dels itineraris artístic, polític i editorial d’un dels autors més representatius de la dissidència estètica i ideològica a la Itàlia dels anys seixanta.

L’exposició s’articula en quatre apartats cronològics (del 1961 al 1969, del 1969 al 1979, del 1980 al 1999 i del 2000 al 2019). Tots els treballs que es comparteixen engloben, entre d’altres, obres fetes amb tecnologia digital de fa més de mig segle, col·laboracions amb músics, poesies, drames radiofònics, revistes, llibres o peces experimentals.

“Persona”

La fotògrafa austríaca Anna Oswaldo Cruz és la protagonista d’aquesta segona mostra. L’autora és d’origen brasiler, nascuda a la Haia, i viu a Barcelona des dels anys noranta. Arran de la mudança, va començar a retratar un seguit d’escriptors, artistes i intel·lectuals que residien a la ciutat. Els resultats explicaven, a través de la fotografia, com la ciutat es preparava per a les Olimpíades del 1992. Els rostres que hi apareixien eren vinguts de llocs i països diversos, i arribats a la ciutat per la seducció d’un cosmopolitisme creixent.

Ara, Oswaldo es penja de nou la càmera i porta, per a aquesta exposició, retrats dels mateixos perfils però trenta anys més tard. Així doncs, a través de l’emmarcament d’artistes, intel·lectuals i escriptors del moment, la fotògrafa ens ofereix una mirada crítica sobre la Barcelona actual. Aquesta vegada, però, la mostra viatja més enllà de la vessant professional d’aquests individus per introduir els visitants en els canvis de classe, gènere, raça o procedència tan presents entre la societat barcelonina.

“La nit incandescent. Viatge al fons del voler viure”

El cineasta Jo Sol (El takista ful o Fake orgasm), la fotògrafa i muntadora Afra Rigamonti i el filòsof Santiago López Petit van de bracet i emprenen un viatge a través de diversos punts del món i, en conseqüència, passant per diverses vores del pensament. 

Les obres de tots tres autors que aplega La Virreina adopten el format de textos, imatges en moviment i fotografies que examinen el desafiament de la normalitat per part de les anomalies que s’oposen a la norma. Els creadors es pregunten de quina manera el dolor i la bellesa poden ser conjugats per arribar al punt en el qual desitgem viure, a través de l’ús d’una nit com a metàfora. 

“Pedagogia radical, democràcia directa i plàstica social”

El quart projecte expositiu el protagonitza Joseph Beuys. La mostra engloba tres seccions: “Pedagogia radical”, centrada en l’activitat de l’artista en el camp de l’ensenyament; “Democràcia directa”, que explora la construcció d’estructures de contrapoder ciutadà amb les quals expandir el paper dels artistes en l’esfera pública, i “Plàstica social”, en referència a l’espai simbòlic creat per Beuys per a la producció i l’ús de l’obra d’art.

L’exposició viatja a través de tres facetes diferents que ajuden a comprendre la trajectòria de l’artista. Cadascuna d’elles té un capítol dedicat als diversos projectes, els quals resumeixen els camps temàtics de l’exposició. El conjunt d’obres triades està elaborat a partir dels fons de l’Arxiu Lafuente de Santander. 

Les exposicions estaran disponibles fins al 23 de maig, excepte “La nit incandescent. Viatge al fons del voler viure”, que s’allargarà fins a finals del mes següent.

Etiquetes associades a la notícia