Ara és l'hora de la Trinitat Vella

El barri comptarà aviat amb dos projectes fonamentals per al territori que ja comencen a caminar: l'equipament Porta Trinitat la urbanització i construcció dels nous edificis d'habitatges a l'antiga presó.

28/02/2019 15:32 h

Districte Sant Andreu

La Trinitat Vella ha estat un dels territoris on més projectes s’han desenvolupat en els darrers anys: s’han engegat mesures per millorar tots els aspectes del barri, s’ha revitalitzat l’espai del parc, s’ha escoltat el veïnat per treballar en les necessitats de tots els col·lectius i s’ha invertit en més i millors serveis públics. A continuació, detallarem alguns dels projectes més emblemàtics, com el complex Porta Trinitat o la reurbanització de Trinitat Nord. També podeu consultar el gruix de totes les inversions dels darrers anys fent clic aquí.

El Complex Porta Trinitat dóna resposta així a la demanda dels veïns de Trinitat Vella des de fa més d’una dècada, quan el barri va perdre el servei directe d’assistència social que era al centre cívic. El complex segueix també amb l’acció municipal de crear continuïtat urbana entre Trinitat Vella i Sant Andreu de Palomar, i evitar l’aïllament del barri.

L’Ajuntament ha aprovat el projecte executiu i el pressupost de 6.458.176,79€ per a la construcció del nou centre de serveis socials, casal d’entitats i punt d’informació i atenció a la dona (PIAD) de Porta Trinitat que es construirà al barri de Trinitat Vella, al districte de Sant Andreu a partir del mes de febrer de 2019. El termini previst d’execució de les obres és de 14 mesos, el que suposa que la finalització de les obres serà a la primavera de 2020.

El centre formarà part del Complex Porta Trinitat, en què també s’hi ubicaran habitatges dotacionals, així com residències per a gent gran i per a joves en una mateixa illa de cases. El projecte ha estat reivindicat pels veïns des de fa una dècada, quan el barri va deixar de tenir el servei directe d’assistència social que estava ubicat al centre cívic. Des de llavors els veïns han de traslladar-se al centre de Serveis Socials del barri Bon Pastor. Cal tenir en compte que Trinitat Vella és un dels barris amb la renda familiar més baixa de la ciutat.

Els projectes a Trinitat Nord

El Govern municipal ha iniciat l’impuls d’un un conjunt d’actuacions que permetran convertir aquest àmbit de Sant Andreu en un nou barri de nova construcció de mig miler d’habitatges i equipaments públics. Ja s’ha aprovat el Pla de Millora Urbana que ordena urbanísticament l’àmbit dels terrenys ocupats pel centre penitenciari de Trinitat Vella i els seus entorns per millorar l’accessibilitat i la mobilitat dels futurs carrers que han de remodelar el barri.

En les darreres setmanes, s’ha adjudicat la redacció dels projectes arquitectònics dels dos primers edificis que es construiran en els entorns de la presó a partir de finals d’any. El procés participatiu fet amb el veïnat els darrers dos anys ha acordat que els baixos del primer edifici que es construirà es destini a un Centre de Dia per a gent gran

En paral·lel, es durà a terme el Projecte de Regeneració Urbana de 65 edificis de l’entorn de la Via Bàrcino, pel qual l’Ajuntament assumeix els tràmits per rehabilitar habitatges privats especialment degradats i facilitar i fer més eficients les obres.

També s’està elaborant un estudi del paisatge de Trinitat Vella per identificar els elements que donen identitat i caràcter al barri i proposar estratègies de millora de l’encaix intern i les relacions entre el barri, les estructures urbanes i els espais oberts.