Afavorir l’ús del temps més productiu i compatible amb la vida de les persones té premi

Els premis Barcelona a l’Empresa Innovadora en Conciliació i Temps, que celebren la vuitena edició, reconeixen cinc organitzacions que transformen la societat i la productivitat a les empreses afavorint un ús del temps més eficient i compatible amb la vida de les persones.

29/09/2020 17:29 h

Ajuntament de Barcelona

En la categoria d’organització de menys de deu persones treballadores s’ha premiat l’empresa Iterem perquè ha implantat una jornada laboral setmanal de 32,5 hores per a tota la plantilla (6,5 hores al dia, de dilluns a divendres) amb sous competitius en el sector de la consultoria per a la transformació digital.

En la categoria d’empreses de deu a cinquanta persones treballadores s’ha reconegut la tasca d’ACEFAT, que ha adaptat l’horari laboral a un horari saludable, de 8.00 a 16.00 hores, per facilitar l’equilibri entre la vida laboral i la personal i afavorir la possibilitat de dinar a una hora més adequada per al metabolisme.

En la categoria d’empreses de 51 a 250 persones, el premi ha estat per a Voxel Group, que ha implantat el teletreball sense autorització prèvia ni restricció de dies.

Pel que fa a empreses de més de 250 treballadors, Suara Cooperativa ha estat premiada per la seva trajectòria en el sector d’atenció a les persones i per facilitar l’equilibri amb un model basat en la gestió de la diversitat. A més, s’ha valorat especialment l’aportació d’una guia per acompanyar persones amb càncer.

La Fundació Oxfam també ha rebut un reconeixement, en forma de menció especial, pel seu nou pla d’igualtat, que preveu mesures com disposar de deu dies de teletreball seguits en la jornada intensiva d’estiu, compactar la jornada de dos dies a la setmana o allargar el permís de paternitat i maternitat una setmana més.

Els premis s’han lliurat en el marc de la jornada anual “El futur del temps de treball”, organitzada per la Xarxa Nust i Barcelona Activa, que enguany s’ha fet de manera virtual. En aquesta sessió experts com el sociòleg Oscar Vargas, l’investigador Paco Abril o altres ponents de les empreses premiades en edicions anteriors han reflexionat sobre com el confinament i l’estat d’alarma han afectat les organitzacions —per exemple, donant pas a un model de teletreball més intens i a nous sistemes productius—, la desconnexió digital, els plans d’igualtat de les empreses o l’impacte en la salut de les persones treballadores.

Més informació

Etiquetes associades a la notícia