Alliberats dos ibis ermitans del Zoo de Barcelona a Cadis

Els dos mascles d’ibis ermità (‘Geronticus eremita’) nascuts al Zoo de Barcelona l’any passat passaran a formar part d’un projecte per reintroduir l’espècie. Aquest ocell és propi de la conca mediterrània i està considerat en perill d’extinció per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).

27/11/2022 10:30 h

Regina Navarro

Els exemplars van marxar de Barcelona a principis d’octubre. Abans de la reintroducció al medi natural, han passat una quarantena al Zoobotánico Jerez i unes quantes setmanes d’adaptació en una finca de Vejer de la Frontera, des d’on es planifiquen alliberaments en petits grups diaris per afavorir l’assimilació als grups en llibertat.

Les dues aus porten emissors GPS, finançats per la Fundació Barcelona Zoo, que ajudaran a valorar l’èxit de la reintroducció de l’espècie.

El projecte Eremita per reintroduir l’espècie

Actualment els últims exemplars d’ibis ermità en llibertat, prop de 700, es troben al sud-est del Marroc, i han desaparegut a la pràctica del Pròxim Orient i d’Europa, on fins al segle XVIII se’n podien trobar fins i tot en països allunyats de l’àmbit mediterrani, com Àustria, Hongria i Suïssa.

Però les poblacions en llibertat estan augmentant sensiblement gràcies, d’una banda, als programes de conservació in situ, i de l’altra, a la cria ex situ que es duu a terme en diferents zoos europeus, entre ells el de Barcelona.

Seguint aquesta línia, l’any 2004 el Zoobotánico Jerez i la Junta d’Andalusia van posar en marxa el projecte Eremita, amb l’assessorament científic de l’Estació Biològica de Doñana (CSIC). L’objectiu era estudiar diferents tècniques d’alliberament d’exemplars nascuts en captivitat per establir una població sedentària, estable i autosuficient a la zona. La Fundació Barcelona Zoo hi col·labora des de l’any 2019 a través de la cria ex situ i la cessió d’equips tècnics per a les tasques de seguiment d’animals.

El projecte ha permès consolidar dues colònies reproductives que s’ubiquen als penya-segats de la Barca de Vejer (Vejer de la Frontera) i a la Torre de Castilnovo (Conil de la Frontera). En total, les formen unes 200 aus. Durant la campanya d’alliberaments d’enguany, compresa entre l’octubre del 2022 i el febrer del 2023, s’espera incorporar al contingent d’aus en llibertat uns 40 individus procedents de diferents zoos, inclòs el de Barcelona.

Aquest any hi ha hagut un increment notable en el nombre de parelles. Totes dues colònies concentren 28 parelles i 32 polls volats, que marquen un rècord de població. Amb aquestes xifres, es pensa que s’està a prop d’assolir la població mínima viable que permeti el creixement de l’espècie sense necessitat d’alliberar animals criats ex situ.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades