Impuls de consens per a la Carta municipal de Barcelona

L’any que ve es compliran 25 anys de l’aprovació de la Carta municipal de Barcelona, un instrument únic que permet dotar la ciutat d’eines i mecanismes per reforçar el govern local. El consens que va permetre impulsar l’acord l’any 1998 es repeteix ara amb l’objectiu d’adequar el règim especial de la ciutat al context econòmic i social actual.

28/11/2022 20:25 h

Ajuntament de Barcelona

L’acte de presentació dels treballs del Programa d’impuls de la Carta municipal ha reunit representants de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’Administració de l’Estat, els grups municipals, els membres de l’Associació del Consell de Cent i els professionals acadèmics i tècnics per explicar-ne els resultats.

Durant l’acte s’ha signat una declaració institucional amb el suport de la majoria dels grups municipals a favor d’impulsar la Carta de Barcelona, renovant el consens que es va aconseguir quan es va crear, l’any que ve farà 25 anys.

En total, més d’un centenar de persones expertes han aportat els seus coneixements per avançar en el reconeixement, la garantia, l’actualització i l’impuls del règim especial de Barcelona i del paper que té en el desenvolupament polític, administratiu, social i cultural de la ciutat.

De les cinc taules de treball que es van dur a terme s’han recollit quaranta aportacions per a una futura actualització de la Carta municipal de Barcelona, entre les quals destaquen:

  • Incrementar la potestat normativa local
  • Consolidar i millorar el model organitzatiu de l’Ajuntament
  • Assentar els àmbits de participació i proximitat de la ciutat
  • Millorar els instruments de cooperació institucional
  • Millorar la potestat tributària local
  • Incorporar la perspectiva metropolitana

Una administració propera i directa

La Carta municipal de Barcelona fa possible una administració de la ciutat més propera, directa i autònoma. Inclou el règim especial per a la ciutat sobre competències municipals en matèria d’urbanisme, infraestructures, habitatge, serveis socials, educació o salut per facilitar una gestió pública millor i serveis més eficients.

Etiquetes associades a la notícia