La Bústia Ètica i de Bon Govern arriba a altres ajuntaments

Conjuntament amb Xnet, s’ha cedit als ajuntaments de Lleida i Terrassa i a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya el model municipal de Bústia Ètica i de Bon Govern. La celebració de l’acte estava prevista per al mes de març, però a causa de la crisi sanitària es va anul·lar, i ara s’ha realitzat la signatura telemàtica del protocol que permet la cessió i implementació d’aquest servei.

26/05/2020 13:38 h

Ajuntament de Barcelona

La Bústia Ètica és un espai que permet tenir coneixement de qualsevol acció o omissió contrària als principis de bon govern, com una manera de reforçar la gestió pública. Inclou mecanismes per garantir la confidencialitat de totes les informacions i ofereix un espai de comunicació segur per mantenir el contacte amb l’òrgan gestor i estar al corrent de l’estat de tramitació. Es vol afavorir que qualsevol persona o servidor públic pugui facilitar informaciósense patir represàlies.

Es tracta d’un mitjà de prevenció i resolució de conflictes que preserva la identitat de la persona que fa la comunicació i que incorpora eines per garantir els drets de les persones a les quals s’atribueix una conducta que no s’ajusta a les regles ètiques.

Una eina pionera

La Bústia Ètica i de Bon Govern de l’Ajuntament de Barcelona es va posar en marxa el 20 de gener de 2017. Barcelona va ser la primera ciutat d’Espanya i Europa a crear una eina amb programari lliure i xarxa encriptada Tor, per garantir l’anonimat del denunciant.

Desenvolupada i implementada per l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració desinteressada de la plataforma ciutadana Xnet, mitjançant la interfície Globaleaks (un projecte de programari lliure del Hermes Center for Transparency and Digital Human Rights), disposa d’un codi lliure, modificable i reproduïble, sempre que es reconegui i s’indiqui expressament l’autoria, a parts iguals, d’Xnet i l’Ajuntament de Barcelona.

Etiquetes associades a la notícia