“Model, batega!”, projecte guanyador per transformar l’antiga presó

El projecte “Model, batega!” guanya el concurs per transformar la Model en un espai obert a l’ús veïnal amb equipaments, habitatge públic i un parc urbà que en preservi el patrimoni i la memòria històrica. El projecte pal·liarà el dèficit de serveis i espais comunitaris del barri de l’Esquerra de l’Eixample.

22/10/2020 15:03 h

Ajuntament de Barcelona

L’equip de “Model, batega!”, Forgas Arquitectes i Planas Esquius Segatti, ha basat la proposta en el Pla director del 2019, consensuat amb el veïnat en un procés participatiu, i en la modificació del pla urbanístic de l’àmbit aprovada inicialment en comissió.

Gairebé 20.000 metres quadrats d’ús veïnal

La Model del futur inclou un nou pulmó verd de 14.510 metres quadrats obert i connectat amb els carrers dels entorns, Rosselló i Provença.

A més, l’espai de pas que portarà als diferents equipaments, com els camins exteriors o els passadissos de dins de les galeries del panòptic, suma més de 5.000 metres quadrats més.

Habitatge públic i equipaments

L’habitatge ha estat una prioritat en el projecte de transformació, que inclou uns 140 pisos públics, amb més de 14.000 metres quadrats en total.

A més, s’hi habilitaran set equipaments: un espai memorial, un institut escola, una escola bressol, una residència per a gent gran, un pavelló poliesportiu, un espai per a joves i espais per a l’economia social i solidària. També hi haurà una aula ambiental i diversos espais artístics lligats als altres equipaments.

El panòptic, l’eix central

El centre del panòptic serà l’eix estructurador dels recorreguts, i les galeries faran de corredors interiors. Per preservar el patrimoni històric, en la transformació de l’àmbit es conservaran els elements arquitectònics actuals.

A més, la proposta de futur per a la Model s’ha fet amb criteris ambientals i de sostenibilitat, d’eficiència energètica i de coherència i viabilitat constructiva.

Calendari

L’any vinent l’equip impulsor de la proposta redactarà els projectes d’ordenació i d’espais lliures i el 2022 tindran lloc els concursos públics per designar els projectes constructius i començar les obres al més aviat possible.