“Barcelona, destí ciència”, un programa per diversificar l’atractiu turístic

Emmarcat en el Pla Barcelona Ciència 2020-2023, es tracta d’un programa de Turisme de Barcelona que consta de 7 rutes i 46 espais de la ciutat i vol ampliar les propostes que actualment presenta la capital catalana per tal de potenciar, en l’àmbit nacional i internacional, la seva dimensió de divulgació i científica. A més, incorpora una agenda temàtica amb tots els esdeveniments i una targeta amb descomptes en 27 centres.

03/05/2022 13:19 h

Ajuntament de Barcelona

Segons una enquesta realitzada per Barcelona Turisme, el 41,8% dels visitants potencials que realitzen turisme urbà estan interessats en la divulgació científica. Tenint en compte aquesta dada, i amb la voluntat d’ampliar les propostes que ofereix la ciutat, neix Barcelona, destí ciència.

Aquest programa oferirà visitar un total de 46 espais relacionats amb l’àmbit científic, tecnològic, d’innovació i recerca, com el Barcelona Supercomputing Center, el Cosmocaixa, l’Observatori Fabra, la Reial Acadèmia de Ciències i Arts, la Reial Acadèmia de Medicina, el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, l’Umbracle o el Viver Municipal de Plantes Tres Pins.

També inclourà set rutes temàtiques, en les quals tindran un paper destacat el districte 22@ i el Poblenou, tant pel seu passat industrial com també per la reconversió tecnològica a què s’han sotmès, que avui els situen en l’avantguarda en paràmetres arquitectònics i de sostenibilitat energètica. D’altra banda, hi haurà rutes per descobrir la història de la primera central elèctrica de l’Estat, que va suposar un canvi significatiu per a la vida de la ciutat, o es podran descobrir les aportacions realitzades per dones científiques en la construcció del relat de Barcelona. Einstein i la visita que va fer a la ciutat el 22 de febrer de 1923 també serà protagonista d’una ruta, que permetrà seguir els passos del físic alemany i premi Nobel pels carrers de la Ciutat Comtal.

El programa s’ha dissenyat per atraure un públic professional, que forma part de l’ecosistema científic, però també un visitant generalista. En aquesta línia s’han establert sis perfils: el familiar, el científic, l’estudiant, l’ecoconscient, el cultural i el genèric.

El programa constarà d’una targeta (Ciència Card), que permetrà gaudir de descomptes en 27 espais o centres científics com el Supercomputing Center, la Reial Acadèmia de Farmàcia o el Museu de Ciències Naturals. Complementarà l’oferta amb una agenda temàtica, actualitzada diàriament, amb tots els esdeveniments i actes que tenen lloc a la ciutat al voltant de la ciència i la tecnologia i que es podrà consultar al web Visit Barcelona.

Barcelona i la ciència

Barcelona és, segons la revista Nature, la quarta ciutat europea en producció científica i la regió del sud d’Europa amb més empreses emergents. A més, disposa de 12 universitats i 36 institucions universitàries de recerca reconegudes a escala internacional, amb un 20% dels estudiants procedents de l’estranger. Hi ha 21 centres del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), 8 institucions hospitalàries que fan recerca, 16 parcs científics i tecnològics i 13 grans infraestructures de suport a la recerca (GISR). A més d’això, és la capital del mòbil, i també destaca en l’àmbit de les fires i els congressos (amb una representació destacada en el sector mèdic).

Aquest programa s’ha treballat des de Turisme de Barcelona i l’Ajuntament, a través de Barcelona Activa i Promoció Econòmica, en col·laboració amb el teixit científic de la ciutat i organitzacions com la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), 22@ Network, Barcelona Centre Universitari (BCU) i SciTech Diplohub.

Etiquetes associades a la notícia