Un viatge literari per la ciutat

El llibre ‘Barcelona: títol provisional: Un viatge literari per la ciutat’, publicat per l'Ajuntament de Barcelona, ha estat editat per Andreu Gomila i Diego Piccininno. Es tracta d’un retrobament amb la Barcelona més literària mitjançant les escriptores i els escriptors que han fet de la ciutat el personatge principal de la seva obra. El llibre, publicat en català i castellà, proposa una ruta per la ciutat i recorre els barris i els llocs més emblemàtics i referents de Barcelona com a ciutat literària.

12/05/2020 11:37 h

Oriol Guiu

Una ciutat és un organisme viu, inestable, que va canviant amb el pas dels anys, que es modifica en contacte amb l’observador. I la Barcelona de la Xava, la de la Colometa, la de Java, la de Sigismond, la de Carvalho, la de Natàlia, la del Watusi, la de l’Amargós i la de la Clara és una ciutat que porta el mateix nom, però alhora és diferent cada vegada.

(Del pròleg d’Andreu Gomila)

El llibre Barcelona: títol provisional: Un viatge literari per la ciutat proposa un retrobament amb la Barcelona literària i amb les escriptores i els escriptors que han fet de la ciutat el personatge principal de la seva obra.

El present volum representa un viatge per la ciutat contemporània a partir de moments transcendentals que han fet que Barcelona aparegui al mapa de la literatura moderna: la Barcelona del vici, quan escriptors tant nacionals com internacionals presenten com a escenari d’inspiració la Barcelona més fosca; la del boom llatinoamericà, quan la ciutat va acollir els escriptors més importants de les lletres llatinoamericanes com Gabriel García Márquez o Mario Vargas Llosa, entre altres; la Barcelona negra, perquè Barcelona és la ciutat de l’Estat que va desenvolupar primer el gènere negre i criminal, perquè és una de les ciutats més significatives d’aquest gènere i perquè s’hi celebra un dels festivals internacionals més importants; la Barcelona d’una nova generació d’escriptors, els escriptors del segle XXI, i vuit capítols dedicats a les principals figures de les lletres catalanes a partir del segle XX.

La publicació també ressegueix l’empremta de vuit dels autors vinculats a la capital catalana més importants del segle XX, com són Mercè Rodoreda, Jaume Cabré, Manuel Vázquez Montalbán, Roberto Bolaño, Juan Marsé, Quim Monzó, Montserrat Roig i Maria Mercè Marçal.

Tant els capítols temàtics com els biogràfics els han redactat escriptors i periodistes especialitzats; hi han deixat les seves lletres David Castillo, Ignacio Echevarría, Xavi Ayén, Teresa Solana, Marta Pessarrodona, Simona Škrabec, Carlos Zanón, Julià Guillamon, Irene Solà, Blanca Llum Vidal i el mateix Andreu Gomila.

Així mateix, el llibre proposa una ruta per la ciutat que vincula l’espai urbà amb indrets novel·lats i recorre els barris i els llocs més emblemàtics i referents de Barcelona com a ciutat literària.

Més informació

Etiquetes associades a la notícia