El carrer, escenari de la vida cultural de la ciutat

És la principal idea recollida a la nova mesura de govern “Cultura i espai públic”. Entre les accions destacades es preveu que a partir del setembre els punts de Música al Carrer es tripliquin a Barcelona. Si avui hi ha divuit espais reservats, tots a Ciutat Vella, a la tardor n’hi haurà mig centenar a tots els districtes de la ciutat. Al juny es farà una prova pilot amb música en viu a cinc districtes.

10/05/2022 13:28 h

Ajuntament de Barcelona

Aquesta és una de les accions incloses en la mesura “Cultura i espai públic: dret a l’accés i a la participació cultural al carrer”, que s’emmarca en el desplegament del Pla de drets culturals de l’Ajuntament de Barcelona. La mesura neix arran de la defensa de l’espai públic com un dels principals escenaris de la vida cultural de la ciutat, i com a tal cal garantir-hi l’accés per fer possible el dret a la ciutat i la participació cultural de manera sostenible, atenent necessitats i realitats molt diverses i fent compatibles aquests usos amb la convivència veïnal.

Entre la bateria de propostes destaca també el naixement d’una nova fàbrica de creació, la dotzena de la ciutat. Serà El Cilindre d’Horta, i es vol convertir en un lloc referent en art urbà. Serà un espai amb connexions internacionals amb altres equipaments i projectes de característiques similars. Aquesta iniciativa és fruit de l’impuls conjunt del Districte d’Horta-Guinardó, l’Institut de Cultura de Barcelona i l’Institut Municipal de Paisatge Urbà.

Les fogueres de Sant Joan, cap a la declaració de bé cultural d’interès local

Una taula de treball estudiarà la viabilitat de la declaració de bé cultural d’interès local (BCIL) per a les fogueres de Sant Joan a Barcelona. En formaran part persones vinculades a la plataforma #CrememBarcelona, creada per protegir la tradició de Sant Joan, i les diferents àrees de l’Ajuntament implicades en l’ús i l’expressió cultural a l’espai públic i el foment, el respecte i la protecció de les expressions de cultura popular: la direcció de Memòria, Història i Patrimoni; la direcció de Teixit Cultural de l’ICUB; l’Àrea de Medi Ambient i Serveis Urbans de la Regidoria d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, i l’Àrea de Prevenció i Seguretat.

A més, la mesura “Cultura i espai públic” inclou altres iniciatives, com la incorporació de la mirada cultural en la planificació urbanística de la ciutat, l’impuls de les superilles culturals, la constitució d’una comissió de nit per abordar de manera conjunta els reptes relacionats amb la nit i la seva dinàmica cultural, o la incorporació de l’agent de canvi, habitual al Regne Unit, per preservar l’ecosistema de sales de música i concerts en directe.

Etiquetes associades a la notícia