La natura ens cuida. La Mercè 2020

Una plaga de llagostes va convertir la Mare de Déu de la Mercè en patrona de Barcelona. Aquesta història ha estat l’eix central de la imatge de les Festes de la Mercè d’enguany. Però amb una reflexió important al darrere: protegir la natura, tenir una relació sostenible amb ella, és important per aconseguir una Barcelona habitable. Coneixes la biodiversitat de la ciutat?

05/10/2020 18:00 h

Ajuntament de Barcelona

El 1687 una plaga de llagostes va assolar Barcelona. La ciutat es va encomanar a la Mare de Déu de la Mercè i, quan la plaga va remetre, el Consell de Cent la va proclamar patrona de la ciutat. Des de molt abans d’aquella ocasió i fins avui, 333 anys després, les festes i les tradicions han servit per conjurar les pors, per celebrar, aprendre i compartir i per explicar-nos com som i com volem ser.

A través de la cultura i del fet festiu, del reflexiu i del comú, avui parlem del nostre paper a la Terra, de la necessitat d’un planeta i una Barcelona habitables, no només compatibles amb la natura, sinó promotors de la seva protecció i de la nostra relació sostenible amb ella.

Ningú millor que els que habitaran el món que avui estem deixant per convidar-nos a substituir la por per la determinació: aquella llagosta amenaçant es converteix avui en aquest insecte que ens mostra una nena i, a través d’aquesta Mercè contemporània, parlem de la natura com una cosa que no cal témer, sinó que cal tenir-ne cura i procurar-ne la viabilitat i la nostra convivència amb ella en l’àmbit urbà.

Per això, aquest any a la cartelleria creada per Reskate es despleguen esquirols, falciots, abelles, dragons o puputs. Són aquestes veïnes les que ens conviden a reflexionar sobre la biodiversitat de la ciutat.