L’elegància dels barrets de Balenciaga al Museu del Disseny

Fins al 3 d’octubre el Museu del Disseny mostrarà més de vuitanta peces de Cristóbal Balenciaga que es van crear als seus departaments de barreteria des de finals dels anys trenta fins al seu tancament, el 1968. Una època i un context social i cultural en què aquest accessori era un tret de distinció.

16/06/2021 14:41 h

Ajuntament de Barcelona

Es tracta de la primera exposició internacional centrada en les lligadures i barrets del dissenyador basc creats a les seves cases d’alta costura de París i Madrid. La mostra també reivindica la feina de les dones que van donar forma i impuls a aquestes creacions.

L’exposició és una oportunitat per endinsar-se en la singularitat del treball d’aquest dissenyador, que va establir un estil molt característic en els seus dissenys per a barrets: volums depurats, formes gairebé abstractes, colors impactants i una selecció de materials i tècniques artesanals.

Les dones rere les creacions de Balenciaga

A més, la mostra revela certs aspectes de la confecció i la difusió dels barrets exposats, dues tasques que fonamentalment van exercir dones. Elles van tenir un paper molt important a l’hora de donar forma al disseny i les creacions de Balenciaga. Els departaments de París i Madrid van ser dirigits per dones, i les barreteres i venedores també ho eren.

El seu contrapunt van ser les balenciagas, com alguns sectors de la premsa anomenaven les clientes internacionals del dissenyador, que cercaven en els dissenys de Balenciaga una creació distingida, de tall depurat, amb una execució exquisida i una aura de misteri.

“Balenciaga. L’elegància del barret” és fruit d’anys d’investigació conjunta de les col·leccions de barrets del Museu Cristóbal Balenciaga i del Museu del Disseny, amb l’impuls del Disseny Hub Barcelona.

Etiquetes associades a la notícia