Augmenten les consultes sobre drets laborals durant la crisi de la covid-19

Els punts de defensa de drets laborals de Barcelona Activa han atès més de 1.300 persones individualment durant la crisi sanitària, cinc vegades més que en el mateix període de l’any passat i més que en tot el 2019 (1.007). La majoria de casos que ha atès aquest servei d’assessorament gratuït sobre qüestions legals i drets laborals se centraven en les prestacions de la seguretat social, les prestacions lligades als expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i l’extinció de contractes i acomiadaments.

18/06/2020 15:05 h

Ajuntament de Barcelona

Aquest servei d’atenció a la ciutadania s’ha reconvertit en un servei d’assessorament telefònic: l’equip d’advocats i experts ha pogut resoldre durant la crisi sanitària els dubtes principals, donar informació de recursos i ajuts que s’han activat o derivar les consultes a organismes que podien donar un suport complementari.

A més, la unitat d’assessorament laboral, amb la col·laboració d’organitzacions sindicals, ha analitzat els casos presentats per valorar si s’ha produït alguna vulneració de drets i aportar la informació necessària per defensar-los.

El nombre de casos atesos, per districtes i perfil

La distribució territorial de les sol·licituds d’assessorament ha estat la següent:

  • Nou Barris i l’Eixample (15%) són els districtes que n’han presentat més
  • Sant Martí (14%)
  • Sants-Montjuïc (12%)
  • Horta-Guinardó i Ciutat Vella (10%)

El perfil majoritari de les persones que han fet consultes ha estat el següent:

  • Un 64% han estat dones, i un 36%, homes.
  • Majoritàriament d’edats compreses entre 30 i 45 anys (51%) i entre 45 i 55 anys (23%).
  • En situació laboral en actiu (46%) o a l’atur (41%).
  • Amb estudis secundaris (47%), universitaris (40%) o d’educació primària (13%).

El servei dels punts de defensa dels drets laborals és gratuït i s’hi accedeix amb cita prèvia trucant al telèfon 900 533 175, de dilluns a divendres, de 9.00 a 18.00 hores. Des d’aquest dijous, 18 de juny, l’atenció presencial als locals físics es reprendrà progressivament. Per a més informació, podeu visitar el web de Barcelona Activa.

Etiquetes associades a la notícia