“Estimat diari”, un espai virtual d’expressió col·lectiva per als infants

El web “Estimat diari: Barcelona des de casa amb ulls d’infants” és una nova iniciativa que interpel·la els nens i nenes per construir col·lectivament un diari de la ciutat a partir de les seves creacions amb l’objectiu de recollir els punts de vista dels infants durant la crisi provocada per la Covid-19.

30/03/2020 17:49 h

Ajuntament de Barcelona

“Estimat diari” és una eina creativa que permet compartir expressions artístiques de tot tipus, des de poemes, contes, històries i reflexions fins a pintures, escultures i creacions visuals en imatges. La iniciativa està pensada com un gran full en blanc: els infants s’hi poden afegir dibuixant-hi o escrivint-hi directament o bé penjant-hi una imatge d’una creació artística o literària que hagin fet i fotografiat.

L’espai inclourà també diferents preguntes que puguin servir com a guia per a la reflexió i per aprofundir aspectes del dia a dia, les emocions, com ens cuidem, els amics i amigues, el veïnat, el que aprenem, els avis i àvies, la mort i la malaltia, el carrer i el barri o com veiem el futur.

S’ha de registrar al web la mare, el pare o el tutor o tutora dels infants per publicar-hi les creacions, i també són ells els responsables d’assegurar-se que no es pugui identificar les persones que apareixen a les fotografies, que no s’incloguin dades personals i que es mantingui sempre el respecte, sense insults, desqualificacions o consideracions que no estiguin relacionades amb el tema.

Testimoni d’una experiència col·lectiva

Un cop s’acabi el període de confinament, les obres d’aquest diari col·lectiu es tractaran com a material testimonial de la memòria de la ciutat i, segons el material, es plantejaran diversos formats per exposar-les, tant a l’espai públic com en actes i programacions culturals de la ciutat.

“Ciutat amiga de la infància”

A Barcelona hi ha 245.000 infants o adolescents i 380.000 persones adultes que hi conviuen habitualment. Això suposa que quatre de cada deu veïns i veïnes viuen el confinament al costat dels infants o amb ulls d’infants. Com a “Ciutat amiga de la infància” reconeguda per Unicef, Barcelona ha explicitat el compromís municipal per continuar situant els drets dels infants com un dels eixos bàsics de les polítiques i per reconèixer-ne i afavorir-ne la ciutadania activa.

Iniciatives per a l’acompanyament

El projecte “Estimat diari” s’afegeix a altres iniciatives posades en marxa els darrers dies, com l’espai web d’intercanvi d’iniciatives “Barcelona des de casa”, el reforç de l’acompanyament i el suport emocional vinculats als impactes negatius del confinament i els telèfons de suport emocional per al conjunt de la ciutadania i també, específicament, per a adolescents i joves, amb el reforç dels serveis municipals “Aquí t’escoltem” i Konsulta’m.