Nou pla per protegir la identitat urbanística i històrica de la Vila de Gràcia

Pas endavant per protegir la identitat urbanística i el teixit històric de la Vila de Gràcia i part dels barris del voltant. El pla urbanístic de l’àmbit s’adapta per conservar els edificis existents, augmentar l’habitatge protegit, impulsar la mobilitat sostenible i incrementar el verd. El document s’ha treballat amb el veïnat en un procés participatiu.

11/02/2021 16:58 h

Ajuntament de Barcelona

La mesura estableix nous criteris urbanístics per preservar el paisatge urbà del barri de la Vila de Gràcia i part dels barris de la Salut, Vallcarca i el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova:

  • S’hi prioritzarà la regeneració de les edificacions existents i no la substitució.
  • Les intervencions hauran de ser coherents amb el caràcter històric dels edificis.
  • Els nous edificis s’hauran d’integrar en l’entorn.

Dos milers d’habitatges protegits nous

L’actualització del pla urbanístic preveu la creació de dos mil habitatges protegits amb:

  • L’ampliació de la reserva d’un 30% de les noves construccions a habitatge protegit, que s’estableix a partir dels 400 metres quadrats en aquest àmbit.
  • L’obligació de destinar a habitatge protegit els immobles que se subdivideixin. Els únics que podran separar-se seran els de més de 160 metres quadrats.
  • La qualificació d’habitatge protegit de les remuntes, les ampliacions en alçada que no estiguin consolidades i la promoció de noves.

També, en relació amb l’habitatge, només es podrà habilitar en plantes baixes en carrers que no formin part d’eixos comercials.

Més vida al carrer i desplaçaments a peu

Es definirà un sistema d’eixos d’activitat de caràcter cívic i amb comerços que afavoreixin l’activitat veïnal.

Els vianants tindran la prioritat en aquestes vies i s’hi restringirà l’accés de vehicles i les places d’aparcament.

Més mobilitat sostenible

El pla preveu accions per fer aptes tots els carrers per a la circulació de bicicletes, en convivència amb els vianants, i habilitar espais d’aparcament de bicis a les plantes baixes dels habitatges de protecció oficial.

Per desincentivar l’ús del vehicle privat de motor entre els veïns i les veïnes del barri, s’estableixen noves excepcions que exoneren els nous edificis de fer una reserva obligatòria de places d’aparcament privat.

Més verd urbà

Les actuacions urbanístiques a carrers, parcs i jardins, patis d’illa i cobertes i mitgeres dels nous edificis inclouran l’increment de verd.

En cada cas s’aplicaran criteris ambientals que tinguin en compte el sòl, la biomassa i la biodiversitat de cada àmbit.

L’actualització del pla urbanístic continua ara la tramitació en comissió.

Notícies relacionades