Sis dones valentes i combatives donaran nom a sis carrers i places de la ciutat

El nomenclàtor municipal s’actualitza amb la incorporació de sis noms de dones que van deixar empremta en la lluita veïnal, política i social arreu de la ciutat. Emília Llorca Martín, Conxa Pérez Collado, Consol Casals i Genover, Teresa Boronat i Fabra, Isabel Domínguez Paniagua i Irena Sendler ja donen nom a carrers, places i jardins barcelonins.

20/09/2020 10:34 h

Ajuntament de Barcelona

Sis dones que representen la memòria de la cultura i l’activisme veïnal, polític i sindicalista donaran nom a sis espais de la ciutat amb l’objectiu de continuar feminitzant el nomenclàtor de Barcelona. Tradicionalment s’ha donat prioritat als noms d’homes privilegiats vinculats a l’Església, la monarquia, l’exèrcit o l’aristocràcia, obviant el paper de personatges populars o femenins que també formen part de la memòria col·lectiva de la ciutat.

Sis dones, sis històries

D’aquests sis espais, un correspon a l’actual carrer de l’Almirall Aixada, a la Barceloneta, que passa a tenir el nom d’Emília Llorca Martín, i els altres cinc són espais de nova creació:

  • Emília Llorca Martín (Barcelona, 1948 – 2009): més coneguda com l’Emiliona, a la Barceloneta la recorden perquè va liderar el moviment de lluita contra l’expulsió del veïnat i l’especulació immobiliària. Fins ara, el carrer portava el nom de l’almirall Aixada.
  • Conxa Pérez Collado (Barcelona, 1915 – 2014): donarà nom a la plaça que es troba a la confluència dels carrers de Tamarit i del Comte Borrell, a la superilla de Sant Antoni (l’Eixample). Abans de tenir la paradeta al Mercat de Sant Antoni, la Conxa va ser empresonada a la presó de dones de la Reina Amàlia per combatre el feixisme. Lluny de renunciar al seu ideari, es va convertir en un referent de la lluita veïnal del barri.
  • Consol Casals i Genover (Barcelona, 1942 – 2012): professora de física, feminista, antimilitarista i cofundadora del grup Dones × Dones, les companyes de Ca la Dona la recorden pel seu esperit incansable de lluita. Gràcies a dones com la Consol, sabem que un món més just i igualitari és possible. El mirador de Consol Casals i Genover es troba al Park Güell, a la intersecció entre la baixada de la Glòria i l’avinguda del Coll del Portell, al barri de la Salut, al districte de Gràcia.
  • Teresa Boronat i Fabra (Barcelona, 1904 – Sant Antoni de Calonge, 1983): coreògrafa, ballarina i professora de dansa, és tot un referent local i internacional. Va ser primera ballarina al Liceu i posteriorment es va centrar en la recuperació de les danses clàssiques i tradicionals, sobretot els balls catalans. El carrer que porta el seu nom està situat a la cantonada amb el passeig de Torras i Bages, davant del carrer de Víctor Colomer, a les antigues casernes, a Sant Andreu.
  • Isabel Domínguez Paniagua (Cabezabellosa de la Calzada, Salamanca, 1947 – Sabadell, 2005): referent de l’activisme social i polític, va alçar la veu per reclamar millores urbanístiques i sanitàries per al veïnat del Bon Pastor. Pel seu sindicalisme, va patir la repressió i va ser empresonada durant els últims anys del franquisme. Els jardins d’Isabel Domínguez Paniagua es troben a l’espai limitat pels carrers de Sant Adrià i de Llinars del Vallès i el passeig d’Enric Sanchis, al barri del Bon Pastor.
  • Irena Sendler (Varsòvia, 1910 – 2008): nascuda a Polònia l’any 1910, va exercir com a infermera durant la Segona Guerra Mundial i va salvar de l’extermini nazi més de 2.500 infants jueus aconseguint documentació falsa i refugi fora del gueto de Varsòvia. El carrer que porta el seu nom se situa entre el carrer d’Àlaba i els jardins d’Elisava, a sota de la plaça de les Glòries, al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou, al districte de Sant Martí.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades