Represa del diàleg amb la Generalitat per recuperar la inversió social

A principis d’octubre es convocarà la Comissió Mixta Bilateral Ajuntament-Generalitat per atendre el dèficit d’inversió del Govern català a la ciutat i establir les prioritats en els àmbits de l’habitatge, les escoles bressol, el transport públic, l’agenda climàtica i altres serveis bàsics que són competència compartida d’ambdues administracions.

30/07/2019 17:58 h

Ajuntament de Barcelona

VÍDEO. Ada Colau: “Fa massa temps que tenim el que anomenem el deute social, el deute ciutadà, que és bàsicament la desinversió que la Generalitat des del 2011 ha anat fent en molts dels serveis públics bàsics de la nostra ciutat.”

La primera reunió institucional entre l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president de la Generalitat, Quim Torra, després del període electoral, ha servit per reiniciar les relacions entre ambdues administracions i recuperar la Comissió Mixta Bilateral Ajuntament-Generalitat, que es tornarà a reunir a principis d’octubre i servirà per establir prioritats i acords en matèries que són de competència compartida, com l’habitatge, les escoles bressol, el canvi climàtic, els serveis socials o la sanitat.

Més inversió social i aprovació d’uns pressupostos nous

L’Ajuntament de Barcelona calcula que des del 2011 s’ha produït una desinversió en serveis públics bàsics per part de la Generalitat de Catalunya a la ciutat de 280 milions d’euros. El consistori ha requerit el Govern català a augmentar la inversió anual en 30 milions d’euros i a aprovar uns pressupostos nous que incloguin les demandes de l’Ajuntament de Barcelona.

Reducció de l’emergència habitacional

Quant a l’habitatge, el consistori ha demanat a la Generalitat que incrementi la dotació de pisos en uns mil habitatges per atendre els casos més urgents de la llista d’espera de la mesa d’emergència de l’habitatge. A llarg termini s’estableix la col·laboració entre les dues administracions per incrementar les promocions d’habitatge de lloguer públic i assequible i els ajuts per al lloguer.

Mobilitat sostenible i lluita contra la contaminació

Per combatre l’emergència climàtica, l’Ajuntament i la Generalitat de Catalunya treballaran conjuntament per reduir la contaminació atmosfèrica i per aplicar la zona de baixes emissions, que serà permanent a partir de l’1 de gener de 2020. Les administracions també avancen en la futura connexió del tramvia per iniciar les obres del primer tram entre les Glòries i Verdaguer. També es requerirà a l’Estat més inversió per reduir el dèficit en infraestructures a Barcelona i millorar la mobilitat de la xarxa ferroviària de Rodalies.

Etiquetes associades a la notícia