Baixen un 38% els furts i un 17,5% els robatoris amb violència a Barcelona

Els fets delictius denunciats a Barcelona durant els primers cinc mesos de l’any 2022 se situen un 23% per sota dels del mateix període de l’any 2019, quan els indicadors de seguretat no estaven afectats per la covid-19, i han augmentat un 40% respecte al 2021, un any encara marcat per les restriccions aplicades per contenir la pandèmia. Aquestes dades s’han presentat avui en la reunió de la Junta Local de Seguretat, que es reuneix periòdicament per analitzar els principals reptes de seguretat de Barcelona i que ha estat presidida per l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, i pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. Aquest estiu s’incrementaran els efectius policials per garantir la convivència a la ciutat.

07/07/2022 15:51 h

Ajuntament de Barcelona

Menys fets delictius durant els primers cinc mesos de l’any

Durant els primers cinc mesos de l’any s’han registrat 73.184 delictes, amb 8.578 detencions i 19.278 investigats. La resolució dels fets delictius ha augmentat un 3,7%, tot i que les detencions han baixat un 7,3% respecte al mateix període del 2019. L’increment de la resolució dels fets està directament relacionat amb l’augment de l’eficàcia en la lluita contra la multireincidència.

Els delictes contra les persones, que representen un 6,2% del total dels fets delictius a la ciutat, han pujat un 15,6% (de 4.053 a 4.684), mentre que els delictes contra el patrimoni, que suposen el 88,2% del total dels delictes, han baixat un 26,8% (de 88.213 a 64.570). Els delictes contra la salut pública augmenten un 46,7% (de 458 a 672), fet que significa que s’han incrementat els operatius policials en la lluita contra el tràfic de drogues, sobretot en l’àmbit de la marihuana.

Els furts es mantenen a la baixa respecte als indicadors del 2019

Els furts, que representen un 46% del total dels delictes que es produeixen a Barcelona
, han baixat de 55.745 el 2019 a 34.314 el 2022, i això representa una reducció del 38%.

Entre gener i maig s’han registrat 4.136 robatoris violents o amb intimidació al carrer, que representen un descens del 17,5 % respecte al mateix període del 2019, quan se’n van registrar 5.013. En comparació amb els mateixos mesos del 2020, s’experimenta una pujada del 40% (de 2.942 a 4.136). En els cinc primers mesos de l’any els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana han detingut 744 persones relacionades amb robatoris violents o amb intimidació a la via pública.

Més prevenció envers les violències sexuals

Els delictes sexuals a Barcelona dibuixen un comportament ascendent en els darrers anys, com succeeix a la resta de Catalunya. Les agressions sexuals han pujat un 31% (de 87 a 114) respecte al 2019 i un 6,54% respecte al 2021, i els abusos sexuals han augmentat un 11,3% (de 194 a 216) en relació amb el 2019 i un 9,09% en comparació amb el 2021. L’índex de resolució en aquests casos és del 78% i 74%, respectivament.

El Pla contra les violències sexuals dels Mossos d’Esquadra establert a tot Catalunya s’activa principalment a les zones d’oci des d’on els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana treballen per garantir la seguretat dels itineraris fins al transport públic i en el tancament i la sortida dels locals amb l’objectiu doble de protegir possibles víctimes i d’identificar i detenir possibles agressors sexuals.

Amb la perspectiva de treballar des de la prevenció de les violències sexuals a l’espai públic, la Guàrdia Urbana estableix des de l’any 2020 punts de protecció dels espais on es poden cometre aquests tipus d’agressions o assetjaments. En aquest sentit, es dissenyen itineraris segurs des de les zones d’oci fins a les parades de transport públic més properes.

Menys robatoris en establiments comercials

Els robatoris amb força en establiments comercials baixen un 62% en comparació amb el 2019, de 1.698 a 641. Així mateix, els robatoris amb força en empreses i a l’interior de domicilis mantenen també aquests descensos del 26,7% i el 8,7%, respectivament. En relació amb el 2020, aquests tipus de delictes experimenten pujades del 15% pel que fa als robatoris amb força a l’interior de vehicles, del 6% pel que fa als robatoris amb força en establiments i del 35% en domicilis.

Més pressió als punts de venda de drogues

A Barcelona, a diferència de Catalunya, el fenomen de la marihuana es manifesta majoritàriament amb els cultius indoor, especialment en immobles (pisos o locals), fet que incrementa el risc de possibles incendis per sobrecàrrega del servei elèctric, les molèsties veïnals i els conflictes relacionats amb el control del tràfic de drogues.

La pressió policial exercida sobre els punts on es venen substàncies estupefaents o on es cultiva marihuana ha experimentat una evolució ascendent. Des de principis d’any fins al mes de maig els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana han treballat coordinadament en equips d’investigació conjunts en l’àmbit del tràfic de drogues i s’han fet un total de 60 entrades i escorcolls en immobles relacionats amb droga i hi ha hagut 148 detinguts o investigats. Els dos cossos policials han fet en aquest període una mitjana de tres entrades per setmana en immobles de Barcelona relacionats amb el cultiu o el tràfic de drogues.

Pla d’estiu: més efectius policials que el 2019

Barcelona afronta aquest estiu amb un increment del desplegament policial per garantir la convivència i el descans del veïnat. La lluita per minimitzar l’impacte dels delictes contra la llibertat sexual i contra els delinqüents multireincidents que actuen a la ciutat esdevenen els desafiaments principals dels cossos de seguretat, que busquen reduir l’efecte que tenen les conductes delictives sobre les persones que viuen a la ciutat o la visiten.

Aquest estiu Barcelona disposarà de més efectius policials que el 2019 per garantir la seguretat després de dos anys en què els indicadors delinqüencials havien assolit nivells molt baixos. Enguany el pla d’estiu incrementa el nombre d’efectius policials desplegats a la ciutat i la coordinació entre els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana.

Així, la Guàrdia Urbana disposarà d’una mitjana de 1.000 agents al dia, un reforç que aquest any suposa un 12% més que l’any passat, i en el torn de nit l’increment és del 37%. Els agents del cos de policia barceloní treballaran per assegurar la convivència i la seguretat a la ciutat en uns mesos en què, amb l’arribada del bon temps, es fa un ús més intensiu de l’espai públic.

Etiquetes associades a la notícia