Disminueixen els conflictes de convivència a la ciutat

Els comandaments dels cossos policials s’han reunit avui a la Junta Local de Seguretat, en què s’han presentat les dades de seguretat de la ciutat del primer semestre de l’any. Unes dades molt marcades per l’excepcionalitat del confinament i l’estat d’alarma sanitària, que indiquen que els fets delictius van caure un 42% respecte al primer semestre del 2019.

29/07/2020 15:39 h

Ajuntament de Barcelona

Durant el confinament, del 14 de març al 20 de juny, el descens va ser encara més pronunciat, del 70% respecte al mateix període de l’any anterior.

Per delictes, la reducció més destacada es dona en els furts (un 56,5%), seguida dels robatoris amb força (38%) i els robatoris amb violència o intimidació (32,8%).

Durant els primers sis mesos del 2020, també s’han reduït les infraccions en relació amb les ordenances municipals un 40% i, especialment, de l’Ordenança de convivència, un 50%.

Resultats de l’Enquesta de victimització

La darrera Enquesta de victimització de Barcelona mostra un descens de l’índex de victimització del 30,9%, cosa que representa 0,8 punts percentuals menys que l’any anterior. D’entre les víctimes, només el 19,5% interposen una denúncia davant d’un cos policial, un punt més que l’any anterior.

L’enquesta, que combina els fets objectius viscuts pels entrevistats el 2019 i la percepció de seguretat a la ciutat enguany, també mostra un descens del nombre de persones que han patit un conflicte de convivència al seu barri. Aquest índex se situa en el 14,4%, una xifra 2,2 punts inferior a la de l’edició anterior.

Seguint la tendència d’anys anteriors, és en l’àmbit de la seguretat personal on trobem més persones que manifesten haver estat victimitzades (23,7%), seguit dels fets contra els vehicles (8,2%). Els casos relacionats amb el domicili afecten un 3,5%.

Pel que fa a la localització de les víctimes, l’any 2019 el districte més victimitzat va ser Ciutat Vella (45,2%), seguit de l’Eixample (33,4), Gràcia (33,1%), Sant Martí (32%), Horta-Guinardó (31,6%), Sarrià – Sant Gervasi (29,8%), Sant Andreu (27,6%), les Corts (26,2%), Sants-Montjuïc (26%) i Nou Barris (25,5%).

Percepció de la ciutadania

Més enllà de les xifres objectives, l’enquesta també recull les percepcions del veïnat, que aprova el nivell de seguretat de la ciutat amb una nota del 5,2, i del seu barri, amb un 5,9.

El 43% de la ciutadania considera que la seguretat de la ciutat segueix igual, i el mateix percentatge té la sensació que ha empitjorat. El 6,6% creu que ha millorat.

També valoren positivament els cossos policials que treballen a la ciutat, amb una nota del 6,3 per a la Guàrdia Urbana i un 6,7 per als Mossos d’Esquadra.

Junta Local de Seguretat

La Junta Local de Seguretat, de periodicitat trimestral, és l’òrgan de coordinació de la seguretat pública a la ciutat i té per missió la presa de decisions d’acord amb la informació i el coneixement que aporten els diferents membres en relació amb les seves funcions i responsabilitats.

En la reunió d’avui, que ha estat presidida per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, hi ha assistit el conseller d’Interior, Miquel Buch; la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Conillera, i el tinent d’alcaldia de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades