Dispositiu de seguretat, convivència i mobilitat a la ciutat de Nadal

Durant les festes nadalenques, es posa en marxa un dispositiu especial per garantir la seguretat, la mobilitat, la convivència i el civisme a Barcelona. El servei especial s’estendrà per tots els districtes de la ciutat, amb una atenció especial al centre, als eixos comercials i a les fires de Nadal. El dispositiu estarà actiu fins al 9 de gener i incidirà especialment en les tasques de prevenció i seguretat, que inclouran el treball conjunt tant d’agents de la Guàrdia Urbana com de Mossos d’Esquadra, amb un increment de la presència de patrulles a peu. També es preveu que es reforci el transport públic els festius previs a Nadal i Reis.

03/12/2021 12:58 h

Ajuntament de Barcelona

Durant aquest període, la Guàrdia Urbana augmentarà el nombre d’agents en un 15% i reforçarà la seva presència als espais públics i eixos comercials fent funcions de proximitat i de prevenció.

Entre els eixos principals del pla de seguretat de Nadal destaquen la millora de la seguretat viària, el manteniment de la fluïdesa del trànsit, el control d’activitats irregulars a la via pública, l’augment de la prevenció de la seguretat ciutadana amb la coordinació de tots els cossos policials, i el control i correcció d’infraccions que afectin la tranquil·litat de la ciutadania pel que fa al civisme i la convivència.

Mesures per prevenir i evitar sinistres

Durant aquest període es duran a terme controls preventius d’alcoholèmia, de documentació i drogotests, es prestarà una atenció especial al control de les infraccions que afectin o puguin afectar la seguretat de les persones vianants i es controlaran els estacionaments indeguts en voreres que puguin destorbar la mobilitat.

Reforç del transport públic

Per tal d’evitar congestions de trànsit i contribuir a una mobilitat més respectuosa amb el medi ambient, es recomana que, durant les festes, la ciutadania es desplaci a peu, en transport públic o en bicicleta.

També està previst un reforç dels serveis de transport públic metropolità, tant de metro com d’autobús, per donar resposta a l’increment de la mobilitat a la ciutat.

El servei de metro, amb una ampliació d’entre el 7% i el 13%, s’aplicarà de la manera següent:

  • Línies de metro: L1, L2, L3, L4 i L5, les de més passatge de la xarxa.
  • Calendari general: reforç del servei els festius 6 i 8 de desembre i els diumenges 5, 12 i 19 de desembre i 2 i 9 de gener. El reforç es concentrarà en les hores vall i punta de la tarda (entre les 13.00 i les 22.00 hores, aproximadament).
  • Del 5 al 8 de desembre: el 5 de desembre el servei de metro s’allargarà fins a les 2.00 de la matinada, igual que el dimarts, 7. Els festius 6 i 8, els trens circularan fins a les 24.00 hores.
  • Del 24 al 26 de desembre: el divendres 24 de desembre, la vigília de Nadal, el servei de metro acabarà, com és habitual en aquesta data, a les 23.00 hores. El dia de Nadal, el metro funcionarà sense interrupció des de les 5.00 hores fins a la mitjanit de diumenge, Sant Esteve.
  • Del 31 de desembre al 2 de gener: la nit de Cap d’Any, del divendres 31 de desembre al dissabte 1 de gener, el metro donarà també servei de manera continuada, en aquest cas enllaçant amb el servei continuat habitual dels dissabtes i fins a la mitjanit del diumenge 2 de gener.

Pel que fa a la xarxa d’autobusos, també es reforçaran les línies que passen pel centre de Barcelona i altres eixos comercials els dies festius en què els comerços estan autoritzats a obrir, i s’augmentarà la capacitat de transport d’algunes línies dotant-les de vehicles articulats.

Respecte als horaris, el divendres 24 de desembre, vigília de Nadal, els autobusos de TMB faran l’última sortida des de les parades d’origen a les 22.00 hores.

Per planificar els desplaçaments de manera eficient i fàcil, es recomana l’ús de l’aplicació mòbil smou, que també permet consultar la disponibilitat de places lliures en temps real a 84 aparcaments de la ciutat, pagar els parquímetres de Barcelona i d’altres municipis de l’àrea metropolitana, activar els punts de recàrrega elèctrica Endolla Barcelona, reservar i consultar els vehicles multiusuari, i a més, entrar automàticament per lectura de matrícula a 45 aparcaments de la Xarxa BSM.

Restriccions de la mobilitat

En cas d’ordenar-se talls de trànsit, desviaments o altres mesures de restricció de la circulació, especialment a la zona del centre, s’informarà a la ciutadania a través de panells informatius. També s’oferiran als conductors missatges relatius a l’estat del trànsit i al nivell d’ocupació dels aparcaments.

Etiquetes associades a la notícia