Drons per prevenir incendis forestals

La campanya forestal ha començat al juny i estarà activa fins a mitjan setembre. S’ha incrementat el nombre de vehicles i d’efectius del Parc de Bombers de Vallvidrera, que s’obre cada any per a la temporada d’estiu, per reduir el temps de resposta en cas d’incendi forestal.

16/06/2022 12:34 h

Ajuntament de Barcelona

Davant l’augment del risc d’incendi durant els mesos de calor, el Servei de Protecció Civil, Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPCPEIS) ha reforçat les tasques preventives a les zones de muntanya, que ja havien començat a l’abril, amb la precampanya forestal. Es tracta de la superfície de la serra de Collserola que pertany a la ciutat de Barcelona i que es distribueix entre els districtes de les Corts, Sarrià – Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó, Nou Barris i Sant Andreu.

Ús de vehicles aeris no tripulats

Enguany tant el SPCPEIS com la Guàrdia Urbana tindran la possibilitat de fer servir drons per obtenir imatges zenitals i facilitar els serveis de prevenció i actuació davant els incendis al bosc. Es faran tres tipus de vols no tripulats:

  • Vols programats: es regeixen per la normativa EASA i es programen amb un mínim de 25 dies hàbils quan es vol operar dins d’un simulacre o activitat formativa.
  • Vols urgents: es programen amb un mínim de 24 hores quan es té constància d’un fet que pot esdevenir una emergència.
  • Vols d’emergència: es fan immediatament en el cas que hi hagi una emergència, com poden ser els incendis forestals.

Els drons disposen de visió nocturna, visió tèrmica i altaveu. El visionament de les imatges es farà en temps real i els vols es faran sempre sota la supervisió d’una persona del cos del SPCPEIS o de la Guàrdia Urbana.

Dades de la campanya del 2021

L’any passat es van produir 19 incendis forestals, que van cremar gairebé 18 hectàrees del parc de Collserola pertanyent al terme municipal de Barcelona. Prop del 90% dels incendis van tenir una afectació de menys d’1 hectàrea, excepte l’incendi del 8 de juny, en què va cremar una superfície de 12 hectàrees.

A més, es van fer 39 salvaments a la zona forestal, la gran majoria per auxiliar i socórrer persones a l’exterior. Aquesta dada representa un 0,9% del total dels 4.220 salvaments fets durant tot l’any 2021.

Es demana la col·laboració de la ciutadania

Bombers de Barcelona va començar al maig una sèrie de sessions informatives als districtes de la ciutat, incidint especialment en els territoris de muntanya. Les xerrades inclouen consells per prevenir incendis forestals i per saber com actuar si se’n produeix un.

Des del 15 de març i fins al 15 d’octubre està prohibit encendre focs o llençar residus que puguin provocar guspires a menys de 500 metres dels terrenys forestals. Això inclou la prohibició de cremar residus, llençar burilles, encendre coets i fer barbacoes.

Al web de Bombers es pot trobar tota la informació sobre prevenció d’incendis al bosc.

Davant d’un incendi, el més important és trucar al 112 i donar tota la informació possible. L’aplicació mòbil My112, disponible tant per a Android com per a iOS, permet als equips d’emergències localitzar la trucada.

Etiquetes associades a la notícia