La Comissió Mixta amb la Generalitat arriba a nous acords de col·laboració

La nova reunió de la Comissió Mixta Ajuntament de Barcelona - Generalitat de Catalunya ha refermat la voluntat conjunta d’enfortir la cooperació institucional i impulsar el desenvolupament dels projectes estratègics de la ciutat i el territori i ha permès arribar a diversos acords en diferents àmbits.

02/06/2022 15:15 h

Ajuntament de Barcelona

Entre els acords a què s’ha arribat destaca la creació de la taula de treball conjunta amb la Generalitat, a la qual també es convidarà l’Autoritat Portuària i representants de l’Estat, per trobar les millors solucions per reduir l’impacte ambiental i la massificació turística dels creuers.

Fons europeus Next Generation

Per tal de millorar el desenvolupament dels projectes estratègics que són de participació conjunta i receptors de fons Next Generation, s’han reforçat les funcions del Comitè Tècnic de Coordinació per implementar els projectes, entre els quals destaca l’acord entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i el Consorci de l’Habitatge de Barcelona per dotar amb 42,5 milions d’euros les polítiques de rehabilitació a la ciutat.

També s’han acordat diferents actuacions vinculades als àmbits del territori i la sostenibilitat (xarxa de metro), de la salut (Hospital del Mar i actuacions relacionades amb la covid en centres hospitalaris) i de l’educació (rehabilitació d’escoles i instituts escola i serveis per incrementar la competitivitat del sistema de coneixement català). L’import aprovat és de 175,5 milions d’euros.

També hi ha hagut entesa per impulsar el projecte Ciutadella del Coneixement – Mercat del Peix i per al finançament de projectes estratègics de la ciutat i el territori, per un import de 13,5 milions entre el 2022 i el 2023.

Cooperació local

S’ha acordat amb el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat establir un nou conveni marc per al desenvolupament de les polítiques d’igualtat, no-discriminació i atenció a les violències masclistes 2022-2025. El conveni plurianual té una dotació d’11 milions (en 4 anys).

Cooperació en matèria de salut

Hi ha hagut entesa per subscriure un nou Pacte de ciutat per a la construcció i millora d’equipaments sanitaris, completar la identificació i cessió d’espais per als nous CAP, licitar el projecte per a la nova seu de l’Agència de Salut Pública, continuar desplegant la llei de salut bucodental a Barcelona i incorporar higienistes als CAP i cofinançar el 70% del servei del telèfon de prevenció del suïcidi.

Cooperació en matèria de seguretat i prevenció

S’ha acordat constituir un grup de treball amb la participació de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Bombers i Agents Rurals per col·laborar en la prevenció d’incendis forestals i el control dels porcs senglars a Collserola, millorar l’accés conjunt a les aplicacions de dades per part dels cossos de seguretat o concretar el protocol per millorar i incrementar la coordinació de les policies en relació amb la prevenció o intervenció en situacions de violències masclistes.

La Comissió Mixta també ha arribat a un acord de cooperació per facilitar l’ús del Centre Cultural Blanquerna, a Madrid, i col·laborar en projectes de promoció de la ciutat de Barcelona, ha tractat temes diversos de mobilitat i transport públic i la problemàtica dels bicitaxis a Barcelona i la seva regulació, ha donat compte de la situació dels consorcis conjunts i ha tractat mesures d’impuls a la Carta municipal de Barcelona.