Inici de la campanya de prevenció d’incendis forestals

Aquesta setmana s’ha activat el dispositiu dels Bombers de Barcelona per intensificar les tasques preventives contra incendis a les zones del parc de Collserola que pertanyen a la ciutat, un total de gairebé 1.800 hectàrees pertanyents als districtes de les Corts, Sarrià - Sant Gervasi, Horta-Guinardó, Nou Barris i Gràcia.

31/05/2024 13:17 h

Ajuntament de Barcelona

A mitjan mes d’abril es va iniciar la precampanya forestal, i el 16 de maig es va posar en marxa el Parc de Bombers de Vallvidrera per tal d’obtenir un accés ràpid a la zona forestal i reduir el temps de resposta en cas d’incendi. Durant aquest temps, els bombers ja han dut a terme actuacions de prevenció, que ara s’ampliaran al màxim amb l’entrada dels mesos de més calor.

Les tasques preventives de la campanya es duen a terme en tres zones de cobertura bàsiques de la serra de Collserola, on es fan recorreguts diaris:

  • Parc de Vallvidrera, entre la zona del turó del Forat del Vent i la carretera de Santa Creu d’Olorda.
  • Parcs de la Vall d’Hebron i l’Eixample, als entorns de la carretera de les Aigües, la carretera de Vallvidrera i els barris del vessant nord del túnel.
  • Parc de Sant Andreu, a la zona de la carretera Alta de les Roquetes, Torre Baró, la carretera del Cementiri i Ciutat Meridiana.

Els dispositius desplegats fan dos tipus d’actuacions permanents:

  • Reconeixements i recorreguts diaris: reconeixement dels accessos, identificació dels camins i comprovació del seu estat, i revisió dels recursos hidratants d’incendis.
  • Reguardes preventives, que s’activen d’acord amb les prealertes decretades segons la velocitat del vent, la humitat relativa i la temperatura mitjana. Quan s’activen, es mobilitzen efectius que efectuen recorreguts de vigilància de manera continuada mentre es mantingui la situació de prealerta.

També s’ha fet a l’abril un simulacre a la zona forestal, i la Guàrdia Urbana activarà un dispositiu a les zones forestals dels districtes implicats, amb patrullatges preventius als barris de muntanya, en torns diürns i nocturns.

A més, s’estan fent xerrades divulgatives dirigides a les persones que resideixen a les zones forestals amb la finalitat d’incidir en la col·laboració per mantenir aquests espais lliures d’incendis i fer un bon ús de l’entorn, a més d’explicar-los com cal actuar en cas d’incendi forestal.

Cal tenir present que a l’estiu augmenta el nombre de visitants al parc i el nivell de risc d’incendi és més alt; per tant, la col·laboració de la ciutadania és clau per aconseguir un estiu lliure d’incendis.

Com protegir-nos dels incendis forestals?

La majoria d’ignicions que es donen a Collserola són degudes a activitats humanes. La nostra implicació i les nostres actuacions en l’estada en el medi forestal són, doncs, clau per evitar incendis forestals:

  • No s’ha de llençar cap element que pugui comportar una ignició (burilles mal apagades, llumins, petards…) al bosc o en zones pròximes.
  • Està prohibit, entre el 15 de març i el 15 d’octubre, realitzar treballs forestals o actuacions que puguin generar guspires a menys de 500 metres de la massa forestal. Això inclou la prohibició de cremar residus i fer barbacoes. Només es permet fer barbacoes en infraestructures d’obra, amb mataguspires, tancament a tres parets que arribin al mataguspires i sempre que no hi hagi una prohibició expressa. En cas de fer una barbacoa, cal recollir les cendres adequadament.
  • No és permès instal·lar casetes de venda de pirotècnia a menys de 500 metres de la massa forestal.
  • No s’ha de deixar cap tipus de deixalla al bosc. Poden ser una font d’ignició.

Consulteu aquí què cal fer en cas d’incendi forestal o com cuidar l’entorn de casa vostra en cas que visqueu en zones pròximes al bosc.

I recordeu: davant d’un incendi, el més important és trucar al 112 i donar tota la informació possible. L’aplicació mòbil My112, disponible tant per a Android com per a iOS, permet als equips d’emergències localitzar la trucada.

Etiquetes associades a la notícia