Arriba la Targeta Cuidadora, una eina per a persones que cuiden

S’estima que a la ciutat de Barcelona hi ha 355.000 persones que tenen cura d’altres de manera intensiva. Es tracta d’una tasca imprescindible i sovint poc valorada. A partir d’ara totes aquestes persones, entre les quals s’inclouen cuidadores, familiars o professionals, podran sol·licitar la Targeta Cuidadora.

08/09/2022 12:21 h

Ajuntament de Barcelona

La Targeta Cuidadora és una iniciativa pionera a la ciutat, dissenyada de forma conjunta i col·laborativa amb entitats, professionals i familiars i pensada per acompanyar les persones que cuiden a Barcelona, a través de recursos i serveis per facilitar i reconèixer la seva tasca.

La Targeta Cuidadora serà gratuïta i es podrà sol·licitar a partir del 29 de setembre al web barcelona.cat/ciutatcuidadora o presencialment, tant a l’Espai Barcelona Cuida (c. Viladomat, 127) com a qualsevol de les oficines de Vila Veïna. A més, s’ha habilitat el telèfon 934 132 121 per resoldre dubtes sobre la sol·licitud i l’obtenció de la targeta.

Assessorament, acompanyament, lleure i moltes coses més, amb la Targeta Cuidadora

La nova Targeta Cuidadora inclourà fins a 14 mesures i serveis gratuïts:

 1. Canal d’informació Infocures. Les persones usuàries de la targeta rebran informació del seu interès particular, com ara notícies de l’àmbit de les cures, agenda d’activitats, càpsules informatives o informació sobre activitats físiques, culturals i de lleure.
 2. Assessorament especial per a persones cuidadores. El servei inclourà orientació i assessorament personalitzat per resoldre dubtes i preocupacions del dia a dia en el procés de cura, a través de l’Espai Barcelona Cuida.
 3. Xarxa BCN de punts de trobada i suport a persones cuidadores. Es tracta d’informació sobre grups, espais de trobada i activitats de l’interès de les persones usuàries.
 4. Suport emocional telefònic durant les 24 hores del dia. Totes les persones que disposin de la Targeta Cuidadora tindran accés al telèfon 936 420 124, atès per persones supervisades per un professional de la psicologia.
 5. Suport psicològic telefònic. Les treballadores de la llar i de les cures tindran accés al telèfon de suport i tractament psicològic 900 505 805, de dilluns a diumenge, de 6.00 a 00.00 hores, que serà atès per professionals de la psicologia.
 6. Acompanyament jurídic per a la contractació de persones cuidadores. L’Espai Barcelona Cuida oferirà informació i acompanyament especialitzat per a famílies i treballadores durant tot el procés de formalització d’un contracte laboral de treball a la llar. Aquesta mesura pretén lluitar contra la precarització laboral, la segmentació i la feminització de les pobreses, entre d’altres fenòmens.
 7. “Jo t’acompanyo”. Un programa específic d’orientació, suport i escolta a la persona cuidadora, per tal d’acompanyar-la sobretot en les primeres etapes de la cura.
 8. “Pren-te un descans”. Oferirà serveis d’entitats especialitzades perquè les persones cuidadores disposin de moments de respir, oci i descans.
 9. Àmbit sanitari. L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona participa en la iniciativa facilitant l’activació de serveis que puguin suposar una millora en el suport i en l’experiència de les persones cuidadores a les seves instal·lacions. La intenció és estendre aquesta experiència de manera progressiva a la resta d’hospitals de la ciutat.
 10. Farmàcies. El programa, que començarà a la Marina i a la Trinitat Vella, vol oferir gratuïtament un sistema personificat de dosificació per revisar la farmaciola en el cas de persones grans cuidadores.
 11. Biblioteques. Dues biblioteques de la xarxa municipal, la Jaume Fuster i la de Vilapicina i la Torre Llobeta, oferiran atenció personalitzada, com accés gratuït al servei de préstec de llibres a domicili o informació sobre el fons específic existent de llibres i material audiovisual vinculats a la cura. Es preveu que s’estengui a la resta de la ciutat de manera progressiva.
 12. Mercats. Les persones rebran informació del servei de venda en línia i el servei de repartiment a domicili, així com de les condicions d’accessibilitat de cadascun dels mercats més propers. A més, els 39 mercats municipals habilitaran unes hores tranquil·les durant els matins dels dimecres perquè les persones cuidadores puguin comprar de manera més tranquil·la i fins i tot acompanyades de les persones que cuiden.
 13. Àmbit esportiu. S’oferiran avantatges en l’accés als equipaments esportius municipals per a persones cuidadores i es desenvoluparan activitats específiques amb pràctiques esportives a l’aire lliure per al benestar de les persones cuidadores.
 14. Mobilitat. S’oferirà a les persones en situació de sobrecàrrega la possibilitat de fer una aturada transitòria d’aproximadament 10 minuts per acompanyar les persones que cuiden i pujar-les al seu domicili i assistir-les o bé als serveis especialitzats.

Etiquetes associades a la notícia