Balanç d’un any d’atenció i de suport a les víctimes de l’atemptat del 17A

El 85% de les persones afectades pels atemptats del 17 d’agost de 2017 a Barcelona i Cambrils no sabien que tenia dret a ajut i suport de l’Estat. L’Ajuntament i la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT) han tramitat un total de 208 sol·licituds adreçades al Ministeri de l’Interior. Encara que 104 persones han demanat el reconeixement com a víctimes de terrorisme, prop de la meitat encara no han rebut cap resposta.

14/02/2019 18:36 h

Ajuntament de Barcelona

El mes de maig l’Ajuntament va signar un acord amb la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT) per donar suport i informació jurídica a les víctimes i persones afectades pels atemptats terroristes del 17 i 18 d’agost, per acompanyar-les i donar-los tota la informació sobre les ajudes que podien reclamar.

Apoderar les persones afectades

Prop d’un 60% de les persones afectades pels atemptats, ateses per la UAVAT, no van ser assistides per cap dispositiu d’atenció immediata, perquè els efectes negatius poden tardar a manifestar-se. A més, un 85% d’aquestes persones no coneixien els seus drets ni les ajudes que podien reclamar. Del total d’aquestes 175 persones, 162 són adultes i 13 són menors.

L’acord signat amb la UAVAT ha permès oferir a totes les víctimes i persones afectades pels atemptats de la Rambla i Cambrils acompanyament constant, que s’ha fet amb una mitjana de sis contactes, de forma presencial, per correu electrònic o per via telefònica. A més, s’han portat a terme una vintena de visites domiciliàries.

Reconeixement com a víctimes

La Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme ha fet el seguiment de les persones afectades físicament i psíquicament, les ha assessorat pel que fa a tots els tràmits i els ha donat suport i acompanyament perquè poguessin so·licitar ajuts al Ministeri de l’Interior. Així doncs, 104 persones han demanat ser reconegudes com a víctimes de terrorisme, el 48% de les quals encara no ha rebut cap resposta; 101 han demanat assistència psicològica gratuïta, i 3 persones han cursat una sol·licitud per danys materials.

Dels 51 casos que sí que han rebut una resposta, a 4 se’ls ha concedit el que demanaven, en 4 la concessió ha estat parcial, 12 han estat refusats i 25 resten a l’espera d’algun tràmit administratiu.

Esperant una resposta de l’Estat

L’Ajuntament ha prorrogat fins al maig el conveni amb la UAVAT perquè segueixi contactant amb víctimes que encara no han rebut cap assessorament i pugui seguir acompanyant les persones que encara esperen una resposta del Ministeri de l’Interior.

Ara fa sis mesos que l’alcaldessa, Ada Colau, va sol·licitar al ministre de l’Interior allargar el període de sol·licitud de reconeixement com a víctima de terrorisme, però això avui dia encara no s’ha produït. La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha lamentat que el Ministeri de l’Interior hagi menystingut fins ara l’impacte psicològic dels afectats pels atemptats, la qual cosa suposa “un maltractament addicional que han de patir les víctimes”.

Etiquetes associades a la notícia