Barcelona aposta per un model d’habitatge basat en els drets de les persones

15/11/2016 20:39 h

Ajuntament de Barcelona

El regidor d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Josep Maria Montaner, ha destacat la importància de situar la ciutadania i les seves necessitats al centre de les polítiques municipals d’habitatge en una conferència titulada “Postmodel Barcelona: ciutadania, habitatge i territori”.

“Fer una Barcelona per a les persones és l’objectiu del govern municipal”, ha assegurat el regidor, que ha explicat els eixos al voltant dels quals s’estructuren les polítiques d’habitatge de l’Ajuntament.

 

Un parc d’habitatge públic per fer front a l’emergència habitacional

En primer lloc, la necessitat de fer front a l’emergència social que suposen els desnonaments. Montaner ha assenyalat que, actualment, el 94% dels desnonaments es produeixen perquè les famílies no poden pagar l’increment del lloguer de l’habitatge. En aquest sentit, el consistori ha obert línies d’ajuts per al pagament del lloguer i per pal·liar els efectes de la pobresa energètica.

Igualment, l’Ajuntament ha creat un observatori que analitza els preus de lloguer a la ciutat, amb l’objectiu se seguir l’evolució del mercat i poder marcar un preu de referència en el lloguer d’habitatges.

En segon lloc, el regidor ha fet referència al parc d’habitatge públic, un element clau en la promoció de polítiques d’habitatge social. D’una banda, el regidor ha exposat la intenció d’incrementar el parc d’habitatges amb un lloguer social i, de l’altra, ha explicat que s’està creant un cens de pisos buits perquè els propietaris puguin cedir-los a les borses de lloguer públic.

A més de disposar d’un parc d’habitatge públic que doni cobertura a la necessitat actual, Montaner ha ressaltat la importància de promoure l’habitatge protegit amb polítiques socials que assegurin aquest dret a la ciutadania.

 

Nous models d’habitatge

Finalment, el regidor ha posat èmfasi en les polítiques de rehabilitació i promoció del cohabitatge per redefinir un nou model d’habitatge a la ciutat.

En el cas de la rehabilitació, es vol impulsar aquesta mena d’actuacions sobre edificis construïts per reaprofitar el parc d’habitatges existent. En el segon cas, l’Ajuntament ja disposa de set solars que en els propers dies es trauran a concurs per fomentar l’habitatge cooperatiu a la ciutat.

Abans de concloure el col·loqui, s’ha fet referència al turisme com a element condicionador del mercat immobiliari i, inevitablement, de les polítiques d’habitatge a Barcelona. “El turisme massiu provoca la destrucció del comerç de proximitat i l’increment dels preus de lloguer i compra, la qual cosa elimina la població de tota la vida i deixa grans quantitats de pisos buits”, ha lamentat Montaner, que ha defensat així la moratòria per a la construcció de noves places hoteleres.

La conferència de Josep Maria Montaner, arquitecte de formació, s’ha emmarcat en el cicle de conferències sobre arquitectura Tribuna COAC, organitzades pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.