Barcelona celebra Sant Ponç amb quatre fires d’herbes remeieres

08/05/2017 14:11 h

Esther Estela

L’11 de maig és Sant Ponç, patró d’herbolaris i apicultors, i per tot el país proliferen les fires d’herbes remeieres. Una de les més famoses, per l’antiguitat, és la que es fa al carrer de l’Hospital, al Districte de Ciutat Vella. A més de parades on es ven romaní, farigola, llorer i menta, també s’hi pot trobar mel i tots els derivats: fruita confitada, melmelada i dolços tradicionals.

Les parades es col·loquen al carrer de l’Hospital durant tot el dia, de 9.00 a 21.00. A les 11.00 es fa una missa en honor del sant patró a l’església de Sant Agustí i després se’n treu la imatge en processó. El capellà de la parròquia fa una benedicció d’herbes que antigament hi havia el costum de posar sota el llit perquè hom creia que tenien un gran poder guaridor. Després la Unió de Sant Ponç, l’entitat que s’encarrega d’organitzar la festa, proclama la pubilla. Enguany també hi haurà una ballada de sardanes a càrrec de la cobla Sant Jordi (13.00).

La mel, protagonista actual de la fira

Tot i que Sant Ponç és una fira tradicionalment dedicada a les herbes remeieres, aquests darrers temps la mel ha agafat molt protagonisme. Durant la fira es farà un concurs de mel organitzat per l’Associació d’Apicultors de Barcelona i l’Associació Catalana d’Apicultors i també diversos col·loquis. A les 11.00 hi haurà una conferència divulgativa sobre les propietats de la mel, i a les 17.00 es farà un taller per aprendre a brescar-la.

A banda d’això, al llarg del dia es faran tallers i col·loquis sobre remeis naturals. Hi haurà una demostració de destil·lació d’olis essencials amb alambí i també se’n farà un col·loqui divulgatiu. I a la tarda es farà una conferència sobre el projecte de la xarxa catalana dels parcs de les olors i fra Valentí Serra, tot un expert en herbes remeieres, presentarà la seva darrera obra, Tornar als remeis de sempre.

La fira de Sant Ponç més enllà del Raval

A més d’aquesta fira que es fa a Ciutat Vella, hi ha més indrets de la ciutat que també celebren Sant Ponç d’una manera molt similar. A la plaça de la Bella Dorita del Poble-sec, s’hi fa una fira on a més d’herbes medicinals i remeieres es venen productes artesanals i de la terra. I al Districte de Sarrià – Sant Gervasi es fan dues fires de Sant Ponç: la del Farró a la plaça de Mañé i Flaquer i la de Sarrià a la plaça de Sant Vicenç. En els darrers anys el centre cívic Torre Lobeta, a Nou Barris, també organitza activitats sobre herbes medicinals i un mercat.

Programa de la fira de Sant Ponç del carrer de l’Hospital