Barcelona, Ciutat Einstein

Barcelona ha rebut la distinció Ciutat Einstein, que lliura la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació als municipis que van rebre el científic l’any 1923, en commemoració de la visita d’Albert Einstein a casa nostra per impulsar una comunitat científica moderna a Catalunya.

03/03/2023 14:04 h

Ajuntament de Barcelona

El 22 de febrer de 1923, Einstein arribava a Barcelona per impartir diverses conferències sobre la teoria de la relativitat. Va estar vuit dies a Catalunya i va visitar també Poblet, l’Espluga de Francolí, Terrassa i Sant Cugat del Vallès.

Per celebrar l’efemèride, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) ha creat el portal Einstein a Catalunya, que permet reviure el dia a dia d’Einstein al país, el que va dir, el que va fer i el seu ressò públic fa un segle. El web detalla l’itinerari del premi Nobel a través d’un mapa interactiu que dona accés a imatges com la que apareix en portada, del comiat d’Albert Einstein a l’estació de França (autoria desconeguda, 1923, AFB). També s’hi poden consultar les notícies dels diaris de l’època, així com altres documents contemporanis de la investigació històrica de l’efemèride.

Amb un to divulgatiu, aquest portal apropa la figura d’Einstein i les seves aportacions científiques al públic més jove, i descriu el context en què es va emmarcar la visita del científic alemany a Catalunya. El portal ofereix, igualment, una agenda d’activitats relacionades amb el centenari de l’esdeveniment organitzades arreu de Catalunya que es faran al llarg de l’any.

El 30 de març, l’FCRI organitza, juntament amb AstroBarcelona i amb la col·laboració de DivulCat, una taula rodona amb el títol “Einstein a Catalunya, una efemèride singular”, en la qual un conjunt d’experts donaran resposta a diferents preguntes per satisfer la curiositat de les persones assistents.

Nota:

 

Etiquetes associades a la notícia