Barcelona crea l’Observatori de salut i impacte de polítiques

28/10/2020 14:18 h

barcelona.cat

La Direcció de Salut de l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) impulsen l’Observatori de salut i impacte de polítiques (OBSIP). El nou web permet monitorar l’estat de la salut de les persones residents a la ciutat i les desigualtats existents entre barris i grups socials. A diferència d’altres observatoris, incorpora també un repositori d’avaluacions de l’impacte en salut de determinades polítiques públiques que influeixen sobre el nostre entorn i condicions de vida.

L’OBSIP neix amb l’objectiu de facilitar l’accés a la informació i potenciar la gestió del coneixement i de l’evidència científica en la presa de decisions. Ho fa, oferint dades sistematitzades de vigilància i avaluació que permeten identificar i prioritzar les necessitats en salut de la població, així com les polítiques amb més capacitat de disminuir les desigualtats. A més, pretén ser una manera de fomentar la transparència i l’auditoria de les polítiques públiques.

Monitoratge d’indicadors claus
En aquest moment, la nova eina ofereix informació gràfica sobre 31 indicadors clau en l’estat de salut i la qualitat de vida de la població i els factors socials que els determinen, segons diferents eixos de desigualtat (sexe, edat, classe social, país de naixement i nivell d’estudis). En concret, 13 d’estat de salut, 10 de context socioeconòmic i 8 de context físic. Es pot veure la seva distribució geogràfica, la seva relació amb el nivell de renda del territori i la seva evolució en el temps. Cada indicador té una fitxa tècnica amb la font i manera de calcular-lo, i cada gràfic té un text que ajuda a interpretar-lo.

Accés a les avaluacions de les polítiques públiques
El nou web inclou també un innovador repositori amb avaluacions de polítiques públiques, realitzades des de l’ASPB. Actualment, compta amb informació sobre 38 intervencions, que inclouen des de programes de promoció de la salut a plans o polítiques de ciutat. Totes elles tenen una fitxa tècnica, així com enllaços a informes, articles científics i altres productes relacionats. Tanmateix, si se’n disposa, els principals resultats es publiquen en format d’infografia, per tal de facilitar-ne l’accés a la ciutadania.

La creació de l’Observatori és una de les accions previstes a la Mesura de Govern d’Acció Conjunta per la Reducció de les Desigualtats Socials en Salut presentada l’any 2015, i complementa altres instruments de visualització de dades de salut elaborats per l’ASPB, com per exemple l’InfoDistrictes o la més recent web #COVID19aldiaBCN.

Per a més informació, consulteu la nota de premsa: Barcelona crea l’Observatori de salut i impacte de polítiques .

Etiquetes associades a la notícia