“Barcelona Flashback”: una exposició per conèixer la història de la ciutat a través de cent objectes

El Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) presenta l’exposició “Barcelona Flashback. Kit d’història en 100 objectes”, una proposta experimental i innovadora per mostrar i situar la trajectòria de la ciutat en un recorregut amb cinc fases: interrogar testimonis, construir relats, explorar territoris, comparar amb altres urbs i llegir patrimonis.

08/10/2019 16:27 h

Ajuntament de Barcelona

Amb “Barcelona Flashback”, el MUHBA vol refermar l’objectiu de convertir-se en un museu de ciutat del segle XXI. Perquè “Barcelona Flashback” és una proposta educativa i alhora un projecte de recerca internacional sobre el conjunt mínim de coneixement i consciència urbana que un museu de ciutat del segle XXI ha de proporcionar en favor de la democràcia i del dret a la ciutat.

Més que una exposició, “Barcelona Flashback” és un projecte en múltiples formats en què participa la ciutadania, que implica tot el museu i que s’insereix de ple en el marc de la futura reforma de la Casa Padellàs, que serà una casa de la història de Barcelona, el nucli de la xarxa d’espais patrimonials que el museu té per tota la ciutat.

Un viatge en cinc parts

Com si es tractés de jugar a ser l’Alícia dels llibres de Lewis Carroll, l’exposició s’inicia davant d’un mirall que conté els batecs de Barcelona en onze verbs que conviden a endinsar-se en la ciutat.

Travessar el mirall convida a “Escoltar testimonis”, la primera parada en aquest viatge que proposa el MUHBA. Els testimonis són objectes, documents i imatges valuosos escollits curosament perquè ens ajudin a explicar d’on venim, qui som i on anem.

En prosseguir el camí descobrim els grans canvis geopolítics de la ciutat, que ha estat colònia romana, seu episcopal, plaça forta de frontera, capital comtal, metròpoli fabril i ciutat global. Aquest descobriment, a través de l’interrogatori d’objectes, ens servirà per “Construir relats”, per abordar els canvis de la societat i interpel·lar-nos en el nostre temps i els desitjos per al futur.

De la construcció del relat passem al centre de la ciutat per “Recórrer Barcelones”, una sala que ens dona les claus per explorar les arquitectures i les cartografies que radiografien les diferències econòmiques, socials i polítiques, i que mostren la transformació constant de la ciutat.

D’aquestes Barcelones múltiples sorgeix “Connectant ciutats”, que convida a veure (i a viure) una altra ciutat com si fos la nostra, o a contemplar la nostra com si en fóssim visitants. En aquest punt ens encaminem cap a l’última frontera, “Llegir patrimonis”, on el MUHBA ens proposa travessar el pas de ronda de la muralla, que fins ara no es podia visitar, i saltar al món urbà per fer un exercici pràctic de lectura de paisatges que posa el focus en la desconstrucció de la plaça de Ramon Berenguer el Gran i el barri Gòtic.

Itineraris per descobrir Barcelona

A més de l’exposició, el Museu d’Història de Barcelona ofereix un seguit d’itineraris per descobrir el paper cabdal que va tenir la ciutat en diferents períodes de la història.

L’exposició “Barcelona Flashback. Kit d’història en 100 objectes” es podrà visitar a partir del 10 d’octubre al Museu d’Història de Barcelona, situat a la baixada de la Llibreteria, 7.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades