Barcelona guanya pes a les xarxes socials

L'informe “Barcelona a les xarxes socials” del 2017 recull que el nombre de mencions dels conceptes Barcelona i l'acrònim BCN van créixer un un 63,4% el 2017 respecte a l'any anterior. L'estudi, elaborat per l’Oficina Municipal de Dades dins el Pla d’estudis sociològics 2016-2019, té com a finalitat recollir les mencions al voltant de la ciutat que sorgeixen a les xarxes socials públiques.

12/05/2018 10:25 h

Ajuntament de Barcelona

Les xarxes socials són un canal de comunicació que permet a la ciutadania expressar l’opinió i durant el 2017 hi ha hagut diferents fets o esdeveniments que hi han activat les referències directes o indirectes a la ciutat de Barcelona.

Els 5,3 milions de publicacions registrades són missatges originals penjats des de qualsevol lloc del món en les diferents xarxes socials —tot i que Twitter n’és protagonista amb un 66,3% del total de publicacions—, en webs, blogs o mitjans d’informació en línia. S’han filtrat i exclòs les publicacions fetes per bots i el soroll que poden generar les referències al Futbol Club Barcelona i les diferents competicions en què participa, que desvirtuarien molt els resultats.

Resultats principals

Entre els mesos d’agost i desembre es concentren el 62,3% de les mencions totals de l’any, gairebé el doble de les que hi va haver en el mateix període del 2016. L’atemptat a la Rambla, amb 277.697 mencions, i la situació política a Catalunya, amb prop de 450.000, impulsen aquest creixement, que també presenta variacions segons la temàtica. Així, l’àmbit d’espai públic i seguretat creix més d’un 175% en missatges i en un 290% en autors únics, i el de drets de la ciutadania i política no local,  en un 173% en missatges i 192% en autors únics.

A la resta de l’any hi ha una sèrie d’esdeveniments —com ara el Mobile World Congress o el GP d’Espanya de Fórmula 1, i en menys mesura l’Smart City Expo, el Sónar o el Primavera Sound— que generen molta conversa a les xarxes i impulsen, d’aquesta manera, la projecció internacional de la ciutat.

Els responsables de l’estudi han analitzat també els primers mesos del 2018 i es percep la consolidació del creixement experimentat des de l’agost.

Transformació digital de l’Administració

El lideratge del sector públic en l’àmbit digital és una de les grans apostes municipals per a aquest mandat i es basa en el següent:

  • La innovació en la relació amb la ciutadania mitjançant la plataforma de participació pròpia Decidim.
  • La integració de la comunicació digital en tots els àmbits d’actuació municipal com una peça transversal i estructural, amb equips tècnics interns que milloren la qualitat dels serveis i l’eficiència en la comunicació per canals digitals.
  • La transformació de l’Administració mitjançant una nova estratègia de disseny i la implementació de serveis digitals, que té com a eina principal el nou portal de tràmits.

Més informació

Etiquetes associades a la notícia