Barcelona i Sarajevo, 25 anys de cooperació

El 21 de novembre de 1995 es van signar els acords de pau de Dayton per posar fi a la guerra dels Balcans. Aquell any, l’Ajuntament de Barcelona va declarar Sarajevo onzè districte de la ciutat per donar suport a la reconstrucció de la capital bosniana. Va ser l’inici dels projectes de cooperació internacional impulsats per la ciutat, als quals actualment es destina el 0,7% del PIB municipal.

23/01/2021 10:08 h

Ajuntament de Barcelona

Actualment, la cooperació del consistori amb la capital de Bòsnia continua a través d’un programa conjunt amb Medicus Mundi per a la prevenció de la violència de gènere al cantó de Sarajevo amb el manteniment del Centre d’Informació de la Dona a Sarajevo i la creació de pisos de transició per a les dones que deixen aquest recurs i comencen a fer una vida autònoma. També es posarà en marxa un programa d’intercanvi tècnic en matèria de prevenció i lluita contra la violència masclista.

Durant els darrers 25 anys, Barcelona ha impulsat projectes de cooperació amb Sarajevo i amb ciutats d’arreu del món. El 2020 el consistori ha destinat 7,07 milions d’euros a 112 projectes de cooperació internacional.

Amb motiu del 25è aniversari de la fi de la guerra dels Balcans, hi ha diverses propostes culturals per acostar la realitat bosniana a la ciutadania, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona:

  • Projecte Encara hi ha algú al bosc, de Teresa Turiera, una obra sobre les violacions sistemàtiques de dones bosnianes per l’exèrcit serbi. La iniciativa inclou:
  • Documental L’última cinta des de Bòsnia, d’Albert Solé, en què una dona torna a Bòsnia per enterrar les restes del seu germà gran a Srebrenica.
  • Documental Àlbum de postguerra, de Gervasio Sánchez, on el fotògraf torna a retratar persones que durant el setge de Sarajevo eren nens.

 

Etiquetes associades a la notícia