Barcelona incorpora nous autobusos 100% elèctrics

14/10/2014 16:43 h

Ajuntament de Barcelona

És la primera ciutat que participa en ZeUS, un projecte europeu per al desenvolupament d’autobusos elèctrics urbans de fabricació europea. El primer vehicle s’ha assignat inicialment a la línia 20, tot i que passarà a integrar-se posteriorment en altres línies per validar-ne la funcionalitat, el confort i els consums d’energia. Una segona unitat idèntica començarà en pocs dies el mateix procés.

Barcelona és la primera ciutat europea que posa en marxa el projecte ZeUS (Zero Emission Urban Bus System), un pla de la Unió Europea per promoure els autobusos elèctrics urbans. Ho fa amb la incorporació de quatre vehicles 100% elèctrics de fabricació europea, amb una autonomia d’entre 200 i 250 quilòmetres, que serviran per contrastar la funcionalitat, el confort i els consums d’energia d’aquests autobusos.

El primer circula per la ciutat des del 18 d’agost passat i ha estat assignat a la línia 20 (Estació Marítima – Plaça del Congrés Eucarístic), tot i que posteriorment passarà a integrar-se en altres línies, amb la intenció d’alternar recorreguts de característiques diverses. Una segona unitat, idèntica a la primera, s’acaba d’incorporar a la flota de TMB i d’aquí a pocs dies començarà també el servei comercial. A aquests dos autobusos, fabricats per l’empresa basca Irizar, se sumaran dos més, de l’empresa polonesa Solaris, que encara estan en procés de fabricació.

Pioners en l’aposta pel vehicle elèctric

Amb el suport de la Unió Europea i la col·laboració de la UITP, aquesta iniciativa situa Barcelona al capdavant de la recerca en el transport urbà d’emissió zero. Més endavant, s’hi sumaran la resta de ciutats seleccionades: Londres i Glasgow, a Gran Bretanya; Estocolm (Suècia), Münster i Bonn, a Alemanya; Pilsen (República Txeca) i Càller (Itàlia). En aquest sentit, l’alcalde Xavier Trias ha expressat “l’aposta clara de l’Ajuntament pel canvi tecnològic i pel vehicle elèctric, que és la revolució del segle XXI”. “Volem el vehicle elèctric com una de les senyes d’identitat de la ciutat i que, en un futur no gaire llunyà, les emissions de la flota d’autobusos estiguin a zero”, ha afirmat l’alcalde.

Donar a conèixer el cotxe elèctric als ciutadans

En el marc d’aquesta aposta de la ciutat pel vehicle elèctric, té lloc el major esdeveniment de vehicles elèctrics del sud d’Europa: Expoelèctric Fórmula-e, una iniciativa pionera que pretén apropar el vehicle de zero emissions a la ciutadania. Així, s’hi poden veure les últimes tecnologies d’estalvi energètic a través d’un conjunt d’activitats lúdiques i divulgatives, totalment gratuïtes i per a tots els públics. Una de les novetats d’enguany serà l’e-concert, un concert en directe que se celebrarà al mateix temps que circulen vehicles elèctrics al seu voltant.