Barcelona recupera la plaça del Cinc d'Oros

Un acte popular ha servit per reivindicar els valors republicans i per culminar el canvi de denominació de la plaça Joan Carles I. Dos faristols informatius de senyalització històrica, situats davant el Palau Robert i als jardinets de Gràcia, recullen i expliquen l’origen del nom de la plaça i el seu vincle amb la República.

24/04/2017 14:43 h

Districte de Gràcia

En el marc de la Primavera Republicana, ha tingut lloc l’acte de recuperació del nom de ‘plaça del Cinc d’Oros’. D’aquesta manera, la plaça de Joan Carles I (batejada així l’any 1981) torna a anomenar-se tal com, des de l’inici del segle XX, es coneixia popularment aquest espai. El nom té l’origen en la instal·lació d’una rotonda central i quatre illetes al voltant, que recordaven la figura del cinc d’oros del joc de cartes.

L’acte, organitzat pel Comissionat de Programes de Memòria en col·laboració amb els districtes de l’Eixample i Gràcia, ha comptat amb actuacions musicals i parlaments institucionals del tinent d’alcaldia Gerardo Pisarello, de l’alcalde de Santiago de Compostela, Martiño Noriega; la regidora de Participació de l’Ajuntament de Badalona, Fàtima Taleb i la presidenta de l’Associació Catalana d’Expressos Polítics, Maria Salvo. A l’acte han assistit, entre altres, Eloi Badia, Regidor del Districte de Gràcia, Montserrat Ballarín i Agustí Colom.

“Avui celebrem una festa plural i diversa, perquè el significat del republicanisme era el d’una festa popular”, ha dit Pisarello, que ha afirmat: “La República és l’esperança d’un món contra el privilegi, contra els governs que van contra les minories.”

El tinent d’alcaldia també ha dit: “Necessitem fer realitat el republicanisme del segle XXI, que aixequi la veu contra la impunitat i que continuï construint República dia a dia, és a dir, millorant barris, evitant l’especulació i defensant l’escola pública. I no demanarem permís a ningú per construir aquesta República.”

Durant l’acte s’han inaugurat dos panells informatius, situats a banda i banda de la Diagonal, que expliquen l’origen del nom de la plaça i el seu vincle republicà. El 1931 es va erigir a la rotonda central un monument dedicat a la República, encapçalat per l’estàtua Flama, de Josep Viladomat­, que va ser eliminat després del triomf franquista. L’any 1990 l’escultura de Viladomat va traslladar-se a la plaça de Llucmajor, que el 2016 va canviar el nom pel de plaça de la República i que ara queda enllaçada amb la nova plaça del Cinc d’Oros per una història que expressa el conflicte memorial de l’espai públic.

Nous panells informatius recorden el passat de la plaça

En aquest indret s’ha escenificat la convulsa història de la ciutat i els canvis polítics s’han reflectit, també, en forma de canvi de denominacions del nomenclàtor de la ciutat i de la col·locació i retirada de monuments representatius de cada moment històric.

És per això que s’han instal·lat dos faristols informatius de senyalització històrica, situats davant el Palau Robert i als jardinets de Gràcia, que recullen i expliquen l’origen del nom de la plaça i el seu vincle amb la República.