Barcelona-Sarrià, una línia de ferrocarril històrica

07/11/2015 09:45 h

Míriam Pina García

El tren de Sarrià va néixer el 1863 i recorria 4,6 quilòmetres des de la plaça de Catalunya fins a Sarrià, que aleshores era un poble fora de la ciutat. Enguany s’organitzen uns itineraris guiats per poder descobrir-ne la història.

Vídeo ‘Barcelona-Sarrià, una línia de ferrocarril històrica’

La posada en funcionament d’aquesta línia va permetre als pobles propers a Barcelona com Gràcia, Sant Gervasi i Sarrià estar connectats amb la ciutat. Al principi el tren circulava a nivell de carrer, i l’estació de Plaça de Catalunya ocupava el que avui és El Triangle. El 1929 es va decidir soterrar-la i es va convertir en l’actual estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

Amb la construcció del vestíbul i l’estació es va crear l’anomenada Avenida de la Luz, un espai comercial que va esdevenir un punt neuràlgic de la ciutat. En el moment de màxima esplendor va arribar a tenir 68 botigues, i fins i tot hi havia un cinema, conegut amb el nom de Cine Avenida de la Luz. L’espai, però, va entrar en un període de decadència i finalment va tancar les portes l’any 1990.

L’estació de Provença també és important per entendre la història d’aquest tren. Actualment és una de les més transitades dels Ferrocarrils, però quan el tren circulava per l’exterior i recorria el carrer de Balmes, no existia. Quan l’Eixample va començar a créixer, s’hi va fer un petit baixador i, més endavant, es va construir la parada soterrada.

El ferrocarril de Sarrià va anar creixent fins a arribar directament al peu de la muntanya de Collserola, on connectava amb el funicular de Vallvidrera. El 1912 es va fundar la Compañía de los Ferrocarriles de Cataluña, amb la qual es va iniciar l’excavació del túnel sota la muntanya de Collserola i es va ampliar la xarxa urbana cap a les ciutats de Terrassa i Sabadell.

Rutes guiades

Ara és possible conèixer tota aquesta història en uns itineraris guiats que organitza Cultruta amb FGC. La visita recorre andanes, vestíbuls i trens i, a més, permet visitar 2 racons tancats al públic: l’Espai de la Llum i l’Espai Albert Vilalta, on s’exposa material relacionat amb la història del tren de Sarrià.