Barcelona té més de 1.200 pisos tutelats per a persones més grans de 65 anys

22/01/2015 13:30 h

Míriam Pina García

Són habitatges per a gent gran repartits pels 10 districtes de la ciutat. A aquests 1.206 pisos que ja hi ha, se n’hi sumaran 371 més que actualment s’estan projectant o construint. Barcelona tindrà en total 1.577 habitatges per a persones més grans de 65 anys.

Vídeo ‘Barcelona té més de 1.200 pisos tutelats per a persones més grans de 65 anys’

Fa un mes que l’Ajuntament de Barcelona va engegar l’últim procés per adjudicar les properes promocions d’habitatges destinades a la gent gran que ja s’estan construint o que es començaran a construir en breu. Són 178 habitatges, repartits en tres promocions. Una al carrer Pere IV, de 29 habitatges; una altra promoció a l’entorn de les Glòries, de 105 pisos, i finalment, una altra al carrer de la Infanta Isabel, a Sarrià – Sant Gervasi, de 44 habitatges.

Els habitatges amb serveis per a la gent gran són equipaments gestionats pel Patronat Municipal de l’Habitatge i estan dotats dels serveis d’atenció a les persones que ofereix l’Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports. Per accedir als pisos, els interessats han de passar per un procés d’adjudicació i complir amb una sèrie de requisits, com ser més grans de 65 anys, no tenir cap pis en propietat o tenir-ne un amb problemes d’accessibilitat. També és imprescindible tenir uns ingressos anuals inferiors a 24.850,47 euros per persona.

Fa dos anys i mig que Antonio Rocasalbas i Maria Fernández van inscriure’s en un dels sortejos i els va tocar un pis. En concret, un dels que hi ha al carrer de Can Travi, al districte d’Horta-Guinardó, on hi ha un conjunt de 87 habitatges de 40 m² amb cuina menjador, una habitació, un lavabo i un balcó. Però el més important del pis són els serveis de què disposa, específics per a la gent gran. És un pis adaptat, amb servei de teleassistència integrat, consergeria i servei de neteja. A més, els pisos de Can Travi tenen un equip de treballadores familiars que vetllen per la tranquil·litat dels veïns. “No se senten grans i la paraula residència els espanta”, diu Núria Lozano, directora d’habitatges amb serveis per a gent gran de Can Travi. “Això és casa seva, però tenen la tranquil·litat que no estan sols”. De fet, a les instal·lacions disposen d’una sala multiusos on els veïns poden jugar, fer classes o connectar-se a internet.

Nou edifici d’habitatges amb serveis per a la gent gran

Al solar que antigament ocupava la Clínica Quirón, al districte de Gràcia, s’hi construiran un centenar d’habitatges amb serveis per a la gent gran. És un projecte de l’Ajuntament de Barcelona que té un pressupost de 17,05 milions d’euros i que preveu la creació d’un casal per a joves, un per a gent gran i un casal de barri, a més d’un aparcament de 65 places de lloguer. “És un projecte”, ha dit l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, “que donarà resposta a les necessitats dels veïns i veïnes del barri de la Salut, i a les de la gent gran de la ciutat”.

Per la seva banda, la tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ha recordat que en aquest entorn hi faltaven equipaments públics, així que “els veïns i les veïnes gaudiran d’un espai on relacionar-se, que, a més, serà un espai multigeneracional”.