Barris d'Economia Social i Solidària

El Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum de l’Ajuntament de Barcelona ha el·laborat, junt amb Barcelona Activa, els materials divulgatius Barris d’Economia Social i Solidària, amb consells i recursos per generar noves iniciatives d’aquest àmbit a la ciutat. També s’expliquen experiències concretes i planteja alguns reptes perquè arrelin amb més força a la ciutat.

Es tracta de cinc guies sobre les següents experiències transformadores: horts comunitaris, grups de consum responsable, botigues cooperatives,habitatge cooperatiu i finances ètiques.

Horts ComunitarisA Barcelona hi ha uns cinc-cents horts urbans impulsats i gestionats per grups de veïns i veïnes. Si estàs pensant que t’agradaria posar en marxa un d’aquests horts però no saps per on començar, el manual et pot servir de guia.

Grups de ConsumEls grups de consum agroecològics són uns col·lectius que realitzen les compres de forma conjunta amb un criteri ecosocial. A la ciutat trobem una seixantena d’iniciatives d’aquesta mena. Vols saber més d’aquests grups?

Botiga cooperativa:Si vols emprendre en clau col·lectiva en el sector del comerç, posant en marxa una botiga, ja sigui de restauració, alimentació, informàtica, cultura o d’un altre àmbit, al manual podràs trobar recursos i eines que expliquen com fer-ho.

Habitatge CooperatiuEs tracta d’un manual que aprofundeix en el model del cooperativisme d’habitatge en règim de cessió d’ús, però també en el cooperativisme de propietat o la masoveria urbana. També podràs trobar alguns consells i reptes d’aquests tipus d’habitatges.

Finances ÈtiquesPodràs consultar quins recursos hi ha al teu abast per apropar les finances ètiques al teu barri. En el manual es parla de grups locals, fons socials, Comunitats Autofinançades (CAF) i també, dels  anomenats Grups d’Estalvi Solidari Territorial (GEST).

2