Benvinguts, Reis d’Orient!

Com cada cinc de gener, Ses Majestats els Reis d’Orient, Melcior, Gaspar i Baltasar, arriben per mar a la ciutat a bord del pailebot ‘Santa Eulàlia’. A les 18.00 hores comença la Cavalcada de Reis, un espectacle de carrer amb dansa, teatre, circ i música acompanyat de llum i so amb les tecnologies més actuals.

03/01/2020 18:15 h

Ajuntament de Barcelona

Després de la tradicional rebuda de l’alcaldessa, a les 16.00 hores, al Moll de la Fusta de Barcelona, els Reis d’Orient es desplacen fins a l’avinguda del Marquès de l’Argentera, on els esperen les carrosses i comparses per començar el recorregut pels carrers del centre de la ciutat, que s’acaba a l’avinguda de la Reina Maria Cristina a les 21.00 hores. 

La Cavalcada de Reis és l’espectacle de carrer més gran i participatiu de la ciutat: consta d’un seguici que recorre 5 quilòmetres i que ofereix un espectacle d’uns 45 minuts, estructurat en 11 grans blocs, i hi participen gairebé 12.000 persones entre ballarins, actors, xanquers i voluntaris. Es llancen més de 5 tones de caramels.

Enguany, la patge Estel inicia la Cavalcada i guia el seguici. La segueixen els carters reials, que van recollint les cartes dels nens i nenes, i el rei Melcior amb tot el seu seguici. Després és el torn dels xumeters, que, acompanyats de grans inflables, s’encarreguen de recollir els xumets dels més petits, i el rei Gaspar. Tot seguit, desfilen el rei Baltasar i el seu seguici, i tanquen la Cavalcada la nova carrossa de joguines, el gegant Carboner i les caramel·leres, que omplen la ciutat de dolços.

Les set novetats d’enguany 

  1. La nova il·luminació de la patge Estel. La carrossa de la patge Estel porta l’estrella més futurista, amb il·luminació LED per zones, de manera que es reprodueixen animacions, moviments de llum i degradats en harmonia amb una programació dinàmica que se sincronitza amb els elements lumínics de la resta de la carrossa.
  2. Els carters reials. La carrossa de correus i els recollidors de cartes s’il·lumina amb unes garlandes que representen la unió de la comparsa i la coreografia dels ballarins, tres línies de llum amb una llargada de quaranta metres.
  3. Nova il·luminació de la carrossa del rei Gaspar. El disseny de la carrossa s’inspira en les salamandres modernistes de Gaudí. En la versió adaptada d’enguany s’ha reconstruït una part de la carrossa per millorar-ne la sincronització de la llum i el so. El cos de ball que acompanya la carrossa també estrena vestuari lumínic.
  4. Cada nit un conte. Sis titelles d’un metre d’alçada sorgits de les faules de l’imaginari popular van en unes motxilles sobre els actors que les manipulen. Són els protagonistes de la Comparsa d’Anar a Dormir, que gira al voltant de tres temes: el bosc encantat, el conte estrellat i el trencanous.
  5. Nou seguici del rei Baltasar. L’artista Ramón de los Heros ha creat una escenografia amb quatre zebres que tenen la peculiaritat que estan integrades en el cos humà. Estan fetes amb materials lleugers i poden ser manipulades per dues persones. La il·luminació interior es veu a les franges clares, mentre que les fosques són opaques.
  6. Nou seguici de les joguines. El disseny de la carrossa s’ha inspirat en una fàbrica de robots de joguina automatitzada. La llum i la música s’entrellacen tot component una escena futurista i màgica.
  7. Nova il·luminació del gegant Carboner. Aquest any el carbó no va al damunt d’una carrossa, sinó que pren la forma d’un gegant que ha dissenyat i construït Ramón de los Heros i que va acompanyat d’un seguici de ballarins i carboners que estrenen vestuari i s’il·luminen amb bombetes i llanternes, de manera que aquest personatge fosc queda ben il·luminat.

Recorregut de la Cavalcada

18.00 h: av. Marquès de l’Argentera
18.10 h: pla de Palau
18.15 h: pg. Isabel II
18.25 h: via Laietana
19.00 h: pl. Urquinaona
19.05 h: Fontanella
19.10 h: pl. Catalunya
19.25 h: pl. Universitat
19.35 h: rda. Sant Antoni
19.45 h: Sepúlveda
20.25 h: av. Paral·lel
20.35 h: pl. Espanya
20.45 h: av. Reina Maria Cristina
21.00 h: av. Francesc Ferrer i Guàrdia

S’han adequat tres espais reservats per a persones amb mobilitat reduïda: a la plaça d’Antonio López, davant de l’escenari del Moll de la Fusta i a la plaça d’Espanya amb l’avinguda del Paral·lel.

Farem un seguiment en temps real del pas de la Cavalcada durant el seu recorregut aquí

Restriccions de trànsit 

El 4 de gener, a partir de les 8.00 hores, queden fora de servei els parquímetres dels trams de carrer següents:

  • Circumval·lació (costat de muntanya), entre Wellington i l’av. Marquès de l’Argentera.
  • Icària (costat de muntanya), entre Wellington i Ramon Trias Fargas.

Les restriccions més importants tenen lloc el dia 5 de gener, de les 17.00 a les 21.30 hores, al centre de Barcelona. Abans, a les 16.00 hores, es restringeix la circulació a l’interior de la ciutat als vehicles amb un pes superior a 3.500 kg, excepte els vehicles de servei públic. Aquest és el tercer any que es restringeix la circulació de vehicles pesants el dia de la Cavalcada.

Etiquetes associades a la notícia