Bústia Ètica, un canal de denúncia pioner contra la corrupció

20/01/2017 08:41 h

Districte Gràcia

 

L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa una eina anticorrupció pionera a Europa

Ja es troba en funcionament la Bústia Ètica i de Bon Govern, perquè la ciutadania i els treballadors municipals puguin exposar de manera anònima presumptes irregularitats en la gestió de la ciutat. És una eina pionera en l’Administració pública a tot Espanya i Europa i permet posar en coneixement de l’Ajuntament conductes que poden resultar contràries al dret i als principis ètics i de conducta, amb garantia de confidencialitat, anonimat i indemnitat per al denunciant.

Per accedir-hi, clica l’enllaç següent:
Bústia Ètica i de Bon Govern

Estem enviant un missatge clar als corruptes: no tindran descans”, ha explicat el tinent d’alcaldia de Drets de la Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens. La bústia la gestiona l’Oficina de Transparència i Bones Pràctiques (OTBP) mitjançant un equip format per funcionaris de carrera escollits per concurs públic que s’encarregaran de respondre i investigar les peticions que es considerin plausibles. O en el cas que corresponguin a una altra Administració, s’enviaran a la institució corresponent.

Els ciutadans que utilitzin aquesta eina podran enviar la informació de manera nominal o anònimament i tindran constància de quin seguiment fa de la seva sol·licitud l’OTBP. Asens ha explicat que la bústia “permet denunciar les irregularitats, les corrupteles i les males pràctiques que es cometin a l’Ajuntament de Barcelona i en altres administracions, per una via segura que garanteix l’anonimat i amb comunicacions encriptades”.

La Bústia Ètica i de Bon Govern s’ha creat mitjançant la interfície GlobaLeaks, un projecte de programari lliure. Aquest sistema, a més de ser usat a Espanya per iniciatives ciutadanes com la Bústia d’Xnet, el fan servir a tot el planeta desenes de iniciatives activistes o institucionals.