A causa d'una incidència tècnica és possible que en alguns serveis es produeixin talls puntuals.

Disculpeu les molèsties que aquesta incidència us pugui ocasionar.

Ca l'Alier comença una nova etapa com a seu de la innovació urbana

Al setembre, un cop s'acabin les obres de rehabilitació, l'antiga fàbrica de Ca l'Alier, al Poblenou, obrirà com a centre d’innovació urbana. Estarà gestionat per la fundació BIT Habitat i s’obrirà a emprenedors, empreses locals, universitats i centres de recerca.

08/06/2018 09:42 h

Ajuntament de Barcelona

Ca l’Alier és un nou exemple de la recuperació del patrimoni industrial de la ciutat per a nous usos. L’edifici, compost per tres naus, es va erigir el 1853 com una fàbrica de pintats, tot i que a primers del segle XX va ser transformat per donar pas a la producció de teixits de jute.

Ja en desús, els incendis del 2005 i del 2007 van deixar l’edifici molt malmès fins que el 2011 es va decidir reconvertir en un edifici tecnicoadministratiu.

La reforma, en què s’han invertit uns 10 milions d’euros, ha respectat el projecte original, inclosa la característica xemeneia de 20 metres d’alçària, a més de recuperar i rehabilitar la coberta a dues aigües de teula plana catalana, encavallades de fusta, i els murs de fàbrica de maó.

Reurbanització de l’entorn

La posada en marxa del nou espai s’acompanya de la reurbanització de tot l’entorn, per millorar l’accés al recinte. En aquest sentit, ja estan en marxa les obres de reurbanització del carrer de Cristóbal de Moura en el tram Fluvià-Provençals, per convertir-lo en un gran eix verd, amb més de 3.500 metres quadrats de zona verda i més espai per als vianants.

La seu de la innovació urbana

L’espai el gestionarà l’entitat BIT Habitat, una entitat municipal que vol fomentar la innovació urbana mitjançant la interacció entre ciutadania, administració, empreses, universitats i centres de recerca.

Hi desenvoluparà la seva doble línia d’actuació: el Taller de Ciutats, per difondre amb vocació internacional el pensament al voltant de la innovació urbana, i l’i-Lab, per plantejar la ciutat com un laboratori d’experimentació que ajudi a donar resposta als nous reptes i demandes de la ciutadania, impulsi un ús ètic i responsable de les dades i la tecnologia i en millori la sostenibilitat.

També hi tindrà un paper destacat la multinacional tecnològica Cisco Systems. Mitjançant el nou centre d’innovació i de demostració relacionat amb l’internet de les coses i ciutats intel·ligents, la companyia impulsarà projectes col·laboratius amb empreses emergents, petites i mitjanes empreses i centres universitaris i de recerca de la ciutat.

Un edifici referent en sostenibilitat

En aquest sentit, Ca l’Alier reneix com un edifici intel·ligent i de zero emissions amb estratègies d’autosuficiència i gestió intel·ligent dels recursos. Entre d’altres, i gràcies a l’aportació de la tecnologia elèctrica i les solucions d’última generació d’Schneider Electric, l’edifici disposa de:

  • Sistemes predictius de la demanda i de la generació de l’energia i de l’aigua.
  • Disseny de l’edifici per a la minimització dels consums.
  • Maximització de l’ús d’energies renovables.
  • Ús de la xarxa de District Heating & Cooling de la ciutat.
  • Captació d’aigües de pluges i recuperació d’aigües grises.
  • Captació solar tèrmica i fotovoltaica.
  • Sistemes de control intel·ligent.

Més informació