Caçadors d’avions

28/01/2015 08:40 h

Max Ledo

Fa poc més de quatre anys va néixer l’Associació de Spotters Barcelona – El Prat. Els seus membres, apassionats pels avions, s’apropen a l’aeroport un cop per setmana per fotografiar totes les aeronaus que hi passen.

Vídeo ‘Spotters, caçadors d’avions’

Cada dia centenars d’avions aterren a l’aeroport de Barcelona, que enguany ha superat per primera vegada els 37 milions de passatgers. Els observadors d’avions (spotters) en canvi, lluny de pujar a un avió, esperen a tocar de la pista per caçar imatges de les aeronaus més curioses i espectaculars. Busquen, sobretot, novetats i rareses com avions grans, jets privats o avions militars.

Els observadors d’avions són apassionats pel món de l’aeronàutica i fa més de quatre anys, gràcies a l’auge de la fotografia digital, van crear l’Associació de Spotters Barcelona – El Prat. Els seus membres es reuneixen un cop per setmana a les gandules que hi ha a tocar de la pista d’aterratge per fotografiar-hi totes les aeronaus que passen. A més, fa poc van demanar que se’ls construís un turonet que els permeti evitar fotografiar la reixa que separa la pista de la carretera.

La tecnologia juga a favor dels observadors d’avions, que a través d’aplicacions mòbil tenen controlada, en temps real, la posició de pràcticament tots els avions. Acostumen a passar hores fotografiant aeronaus i la posta de sol posa punt i final a la seva activitat, deixant imatges realment espectaculars. Bona part de les que fan en aquesta associació es poden consultar a la pàgina web ‘AviationCorner.net‘.

L’origen dels observadors d’avions, la Segona Guerra Mundial

El nom anglès spotters prové de la Segona Guerra Mundial, quan els bombarders alemanys atacaven el Regne Unit. Els anglesos van decidir instal·lar estacions radar, i persones grans que ja no podien actuar com a soldats eren els encarregats de situar-se sobre les teulades i observar amb uns binocles si venien avions de guerra. Equipats també amb un telèfon, quan venien els bombarders donaven la informació pertinent a les tropes angleses. Aquests observadors d’avions es van conèixer com a spotters.