Can Portabella, un edifici del segle XIX i el casal de barri del segle XXI

14/03/2016 11:09 h

Marc Gómez Silvestre

Des de fa unes quantes setmanes, els veïns de Sant Andreu disposen d’un equipament totalment renovat per dins i per fora. El Casal de Barri Can Portabella s’ha ampliat cap a la façana est, i durant el procés de construcció s’hi ha afegit una planta.

Tot això, sense oblidar els elements originals de l’antic edifici de la Societé Lanière Barcelonaise, com la façana principal, les columnes de forja, els sostres de volta catalana i una part del paviment hidràulic de l’atri, que rememoren els temps en què la ciutat era un punt clau de la industrialització al nostre país.

L’arquitecte encarregat de la remodelació, Josep Bunyesc, ha projectat l’edifici amb una màxima clara, “que funcioni tot l’any amb el menor consum energètic possible”. Un dels objectius de Bunyesc com a doctor en arquitectura és acostar els seus treballs “a la dependència energètica zero”.

El Casal de Barri Can Portabella necessita poca energia per funcionar. Sovint les plaques fotovoltaiques de la teulada generen més energia de la que necessita l’edifici. La tecnologia i l’arquitectura es donen la mà en tots els projectes en què treballa Bunyesc. Tal com explica ell mateix: “Can Portabella té sensors de temperatura i sistemes que permeten regular els graus a l’interior de la construcció. Hem folrat amb 12 centímetres d’aïllament l’antiga façana, i hem utilitzat 24 centímetres de material per cobrir la teulada.” A més, el casal de barri disposa de finestres que fan alhora d’elements isoladors de la temperatura exterior.

El 3 de març Josep Bunyesc va rebre el Premi d’Excel·lència Energètica de l’Institut Català d’Energia (Icaen), en la categoria de renovació energètica, pel projecte de remodelació de Can Portabella.

Més informació