Cap de setmana: La nova Fàbrica del Sol, Som Cultura Popular i els Foguerons de sa Pobla

L'últim cap de setmana de gener arriba amb tres activitats destacades. Diumenge, la renovada Fàbrica del Sol obre les portes a la ciutadania proposant un seguit d'activitats per als propers tres mesos que tenen la sostenibilitat i l'energia com a eix central. Durant tot el cap de setmana, el fòrum Som Cultura Popular es convertirà a la Fabra i Coats i Can Fabra en un espai d'intercanvi i de divulgació sobre el món de la cultura popular. Dissabte al vespre, els Foguerons de sa Pobla tornen a Gràcia amb una nit de foc i festa.

24/01/2018 14:34 h

Redacció

Connecteu-vos al web del Cap de Setmana!

La Fàbrica del Sol, un equipament ambiental de referència a Barcelona situat dins el parc de la Barceloneta, celebra aquest diumenge, 28 de gener (de 10.00 a 14.00 hores), una jornada de portes obertes, durant la qual es podran visitar les noves instal·lacions de l’equipament i participar en recorreguts teatralitzats, així com en altres activitats.

La Fàbrica del Sol ha estat un temps en obres i ara torna a l’activitat amb força, organitzant un munt de propostes fins al mes d’abril. Així, en el marc de l’exposició “Després de la fi del món” al CCCB, l’1 i 2 de febrer es farà un taller sobre el canvi climàtic; el 3 de març tindrà lloc un gimcana sobre eficiència energètica, i el 8 de març hi haurà un taller sobre la col·lectivització de les cures entre la gent gran.

Jornades sobre cultura popular

Del 25 al 28 de gener se celebra la segona edició del fòrum Som Cultura Popular, que vol continuar sent un punt de trobada i d’intercanvi entre els diferents col·lectius. Els espais de la Fabra i Coats i de Can Fabra, al barri de Sant Andreu, seran l’escenari d’un grapat d’activitats relacionades amb el món de la cultura popular.

L’edició d’aquest any se centra en tres eixos: l’educació i la cultura popular, el patrimoni cultural immaterial i els canvis socials associats a la transformació urbana i la gentrificació. El fòrum proposa visitar una trentena d’exposicions del Museu Nòmada i descobrir la riquesa del teixit associatiu a la Rambla d’Entitats. A més, podreu gaudir d’una mostra de publicacions, una fira de productes de festa i una altra de jocs i joguines, així com d’actuacions de música, dansa, foc i construccions humanes.

Nit de música, ball i foc

Dissabte, 27 de gener, els Foguerons de sa Pobla tornen a Gràcia amb una nit de festa i foc que, tradicionalment, tanca les Festes de Sant Antoni. Després d’una plantada i una cercavila (19.00 hores) de les colles de cultura popular de Gràcia i les de sa Pobla, les fogueres es converteixen en un espai místic en el qual es cou carn, es canta i es fan balls tradicionals.

A les 21.30 hores, a la plaça del Diamant se celebrarà la Festa de sa Ximbomba, mentre a la plaça de la Virreina començarà una revetlla amb els cantadors de sa Pobla, seguida d’una ballada amb els grups Estol de Tramuntana, de Sóller, i Sa Revetlla, de Sant Antoni de Palma. Dins la nit de festa i foc a Gràcia, també hi haurà foguerons a la placeta de Sant Miquel i en altres carrers de Gràcia.